Njemačka će dopuštati boravak i do šest mjeseci za traženje posla – Jabuka.tv

Njemačka će dopuštati boravak i do šest mjeseci za traženje posla

Veliki broj građana u regiji mogao bi iskoristiti pogodnosti novog zakona o useljavanju stručne radne snage u Njemačku.

Zakon koji olakšava procedure za zapošljavanje radnika iz zemalja izvan Europske unije omogućava i boravak u Njemačkoj do šest mjeseci samo za traženje posla.

Izdavačko-istraživački centar Demostat je na svojoj stranici naveo da je u Njemačkoj ukinut “rezidencijalni test rada”, odnosno da se građani regije izjednačavaju s rezidentima EU po pravima na zapošljavanje u njemačkim tvrtkama.

Po novom prijedlogu koji počinje od 1. ožujka, poslodavci u Njemačkoj više neće morati dokazivati da ne mogu naći kvalificirane radnike u svojoj zemlji ukoliko žele zaposliti stručnjaka koji nije državljanin te zemlje. Pojednostavljene su procedure za priznavanje diplome useljenicima iz trećih zemalja, tako da će građani regije kraće čekati na izdavanje službenih potvrda i nostrifikaciju diploma, piše Klix.ba.

Uvedena je mogućnost da čak i oni koji nemaju nikakav posao zajamčen u Njemačkoj mogu doći i boraviti u toj zemlji s posebnom vizom i do šest mjeseci tražeći posao. Da bi dobili takvo odobrenje, moraju ispuniti određene uvjete kao što je dokazivanje da imaju dovoljno sredstava da se izdržavaju, jer neće imati pravo ni na kakav oblik socijalne pomoći.

Do sada su građani regije mogli u Njemačkoj ostati najduže tri mjeseca i to u turističkoj posjeti, iako su mnogi to koristili za rad na crno i pokušaj traženja stalnog zaposlenja.

Četvrta promjena koja se najavljuje posebno je važna za iseljenike iz zemalja regije zato što se odnosi na smanjenje gužvi i ubrzavanje procesa za dobivanje termina u konzulatima, što je do sada često predstavljalo najteži dio procesa za konačno iseljenje, ukazao je Demostat.

Novim zakonom trebala bi veleposlanstva dodjeljivati termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahtjeva za termin, dok bi se odluka o odobrenju vize trebala donositi u roku od tri tjedna nakon termina.

Programeri, inženjeri elektrotehnike, ali i kvalificirani električari, njegovatelji i njegovateljice te zdravstveni radnici nalaze se na vrhu popisa najtraženije radne snage u Njemačkoj, prema podacima Dekra akademije iz te zemlje. Procjene su da Njemačkoj trenutno nedostaje oko 1,7 milijuna industrijskih radnika, majstora i medicinskog osoblja.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Ama nek idu mladi ovamo samo piju loču tamo nisu tamo stede svaki cent Tesko im tamo za turu izdvojit 50 € a zarade duplo. gledam momke sve pijano curice jos gore nek idu.tamo se redu uče tamo se ne mozes na sred ulice drogirat.ovdje u tate zive pa samo po kladionicama odaju i po portalima laju ko kerovi.Nek idu tamo se uce štediti zarade ne potrose na lokanje čiste wc-ove nije im problem.Reknu da rade u birou i eto.svi sretni! NEK IDU.

  • Ušlje tko će ti uplaćivati mirovinsko, ako mladi isele? BiH trenutno ima 2700000 stanovnika i nalazi se u slobodnom padu. Samo 2018-te BiH je napustilo 180000 radno sposobnih stanovnika.

   • Pa ovi ne rade nista samo po kafanama odaju ko i ima poso nemoze ni 2 sata raditi sjeda ili je bolestan ili mamurluk ili je puš pauza normalno da ce dobit otkaz ili se ni ne moze zaposlit ma dajte

  • Zasto mislis da nisam čistio nitko se nije zarugao vec cijenio to. OVdje su mi se porugivali takvi kao ti.Tatini sinovi.Nek vas je stid lezat a ne raditi.

 • Sigurno neka idu sto prije to bolje .Ovamo se zaposljavaju samo podobni a ne sposobni ,tamo netriba veza ako ces rdit a ovamo te prvo pita ko te poslo ,cijisi ,di ti caca radi I mater pa ona ako si podoban mozes ostat I ako nisi sposoban za taj posa.

 • I najveci neradnik kad uNjemackoj dobije prvu placu postaje bolji tj.postaje radisan odgovorniji zeli da napreduje na poslu .Bila sam tamo I nije mi zao.Novac cini cuda.

 • Ovdje su ne radnici njima ne moze doteci ni za cigareta kamoli pili bi kockali i castili bi zene e pajdo moj to su jedva mogli i oni u aluminiju.Ko odlazi u Njem okanjuje se cigara mogu vam kakit priče..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.