Njega petunija i surfinija

Pošto su petunije i surfinije relativno zahtjevne balkonske vrste, svim ljubiteljima ovih cvjetnica donosimo nekoliko osnovnih savjeta, kako postići odgovarajući rast i obilnu cvatnju:

Petunije i surfinija vole sunčana staništa, ali treba izbjegavati izlaganje direktno suncu tijekom cijelog dana. Vjetroviti položaji nisu prikladni, jer se dugi nježni izboji lako lome.
Supstrat mora biti stalno vlažan, ne mokar. Za vrlo vrućih dana biljke na južnim položajima treba zalijevati i 2 do 3 puta na dan.

Geranium strong je inovativna formula za njegu svih cvjetajućih biljaka. Posebna formula stimulira, poboljšava i produžava period cvjetanja. Jednostavno pakiranje olakšava primjenu. Pripravak djeluje i do 4 tjedna.

Brzim rastom i obilnom cvatnjom, petunije i surfinije “troše” dosta hranjiva, koja se tijekom vegetacijskog perioda moraju dodavati kako bi zadržale lijep izgled i obilno cvale. Za prihranjivanje petunija i surfinija najbolje je koristiti namjenska tekuća Green Garden gnojiva koja su posebno formulirana za ove cvjetne vrste. Osim tekućih gnojiva za gnojidbu petunija i surfinija može se koristiti i gnojivo pod nazivom Energy plus.

Green garden tekuće gnojivo za surfinije

Cvatnju produljujete ako redovito uklanjate uvele cvjetove. Ako se vaše surfinije i petunije previše otegnu, tako da rastu u dužinu, a u gornjem dijelu ostanu ogoljele, potrebno je oštrim podrezivanjem biljke prikratiti. Odrežite četvrtinu najdužih izbojaka, čime potičete stvaranje novih izbojaka i cvatnju u gornjem dijelu. Orezivanjem biljke postaju grmolike. Redovito pregledavati zdravstvenu ispravnost, a kemijski tretirati samo po potrebi.

Kako bi biljke lakše prebrodile stresne situacije kao što su tuča, suša, nagle promjene temperature, na tržištu postoje posebna gnojiva kao što su Sinergon 2000 i Sinergon 3000 – koja osiguravaju brži oporavak i razvoj biljaka u stresnim uvjetima.

Sve potrebno za njegu i zaštitu cvjetnih vrsta potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

 

(www.jabuka.tv)