Nizozemski muzej predstavio dosad nepoznato djelo Van Gogha

Nizozemski muzej u četvrtak je predstavio dosad nepoznato djelo Vincenta van Gogha – skicu za jedan od njegovih najpoznatijih crteža – na kojoj starac sjedi u stolici s rukama na glavi.

Van Gogh je “doista bio zainteresiran za obične ljude i želio je izraziti emocije”, rekla je ravnateljica Muzeja Van Gogh Emilie Gordenker.

Mislim da svi izlazimo iz covid-razdoblja osjećajući se tako, pa je zadivljujuće što to možemo podijeliti s našim posjetiteljima. Otvoreni smo, drago nam je što smo otvoreni, dodala je.

Otkrića djela poznatog umjetnika, koji je umro 1890., iznimno su rijetka. Crtež je u vlasništvu privatnog kolekcionara i do sada nije bio poznat.

Zato, kada je (vlasnik) došao u muzej, to je bilo veliko iznenađenje, rekao je istraživač Teio Meenendorp, dodajući da je bilo relativno jednostavno provjeriti autentičnost.

Rad dimenzija 50 x 30 cm nacrtan je Van Goghovim omiljenim alatom za crtanje, stolarskom olovkom, u njegovom prepoznatljivom stilu, na papiru iz 1877.

Crtež iznimno podsjeća na Van Goghov poznatiji rad Žalosni starac, ali perspektiva je u razini starčevih očiju, a ne odozgo.

Rad se može neobično precizno datirati u posljednje tjedne studenog 1882., rekao je Meenendorp, zbog dva pisma koja je Van Gogh napisao 24. studenog te godine.

Bilo je to razdoblje relativne stabilnosti u životu umjetnika kada je živio sa ženom u Haagu.

Jedno pismo bilo je upućeno njegovu bratu Theu, u kojem Van Gogh navodi da je napravio dva crteža “starca s laktovima na koljenima i glavom u rukama”.

Drugo pismo bilo je upućeno kolegi umjetniku, a u njemu piše da planira napraviti litografiju sa spomenutom tematikom, prenosi Hina.

Nizozemski umjetnik imao je problema s psihičkim bolestima, a ubio se pištoljem 29. srpnja 1890.

(www.jabuka.tv |  Foto: AFP)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.