Niže cijene roaminga u regiji tek na ljeto

Građani BiH te zemalja u regiji tek će u ljeto 2015. godine plaćati jeftinije pozive, tekstualne poruke te internet u roamingu.

Tako je odlučeno na sastanku regulatora, održanom ovaj tjedan u Beogradu, koji su, kako prenose podgorički mediji, dogovorili da nove tarife vrijede od sredina ljeta, a ne od početka godine kako je ranije bilo najavljeno.

Nove cijene

Agencija Beta podsjeća da će po dogovoru regulatora građani zemalja regije do kraja lipnja razgovore i slanje SMS poruka u roamingu plaćati upola manje.

Isto tako, cijena korištenja mobilnoga interneta bit će deveterostruko niža od trenutačne. Po ovome bi odlazni pozivi u roamingu trebali koštati 0,29 eura umjesto sadašnjih 0,62. Cijena dolaznih poziva također će biti niža – sa sadašnjih 0,33 smanjit će se na 0,08 eura.
Umjesto trenutačnih 0,19 eura cijena SMS poslanih poruka iznosit će samo 0,09 eura, dok će se cijene korištenja interneta smanjiti za 89 posto.

Ukidanje usluge

Podsjetimo, još u rujnu ove godine vlade zemalja regije, među kojima je i BiH, potpisale su sporazum o smanjenju cijena roaminga po uzoru na Europsku uniju. Uz BiH, sporazum su potpisale Crna Gora, Srbija i Makedonija. Ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić tada je istaknuo kako su cijene roaminga u zemljama regije neopravdano visoke te da su sporazumom potpisanim u Budvi napravili značajan iskorak i napredak u suradnji zemalja regije.

Već pola godine građani EU-a plaćaju dvostruko nižu cijenu za usluge roaminga nego ranije. Ova je odluka o dopuštenim roaming tarifama zapravo korak prema konačnom ukidanju usluge roaminga u europskim zemljama.

(Agencija Beta | Dnevni list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.