Nitko ne zna kada će doći cjepiva u BiH – Jabuka.tv

Nitko ne zna kada će doći cjepiva u BiH

Dok u Republici Srpskoj najavljuju početak cijepljenja, u Federaciji BiH još se ne zna ni kada će se dostaviti prva cjepiva.

Mogle bi biti Pfizerove, ali ni u Federalnoj vladi , odnosno resornom ministarstvu, kao ni u Ministarstvu civilnih poslova BiH nisu mogli potvrditi da će cjepiva stići u državu sljedećeg tjedna.

Preko COVAX programa, 16.000 bi trebalo biti distribuirano u Federaciji BiH.

Program cijepljenja postoji, samo još da se zna kada će i čime će se cijepiti prvi građani FBiH. Najprije medicinski radnici i korisnici gerontoloških centara, a nekada kasnije i ostali. U Ministarstvu zdravstva kažu da su uradili sve što je bilo do Vlade FBiH. Uplaćen je novac, poslana je dokumentacija Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Bilo je predviđeno da će doći između razdoblja kada smo ispunili sve one formulare potrebne između 18. i 10. Nakon toga je rečeno do kraja mjeseca da bi trebalo stići 24.000 doza Pfizerovog cjepiva. Mi se nadamo da će ono stići, mi smo napravili one pripreme na razini entiteta, kaže za N1 Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

U BiH prisutan britanski soj koronavirusa, Čerkez: Pad broja zaraženih zavarao je mnoge

U Ministarstvu civilnih poslova nemaju informacije o tome da stižu Pfizerova cjepiva, sljedećeg tjedna. Vijeće ministara BiH tvrdi da je uradilo sve što je do njih. Dobavljačima, izravnom nabavkom je naručeno 650.000 cjepiva. Što zapadnjačkih, što onih s istoka. Kada se tome dodaju i cjepiva preko COVAX programa, BiH ima naručeno više od 2.000.000 doza. I tu nije kraj, bit će i AstraZanece.

Ta cjepiva, oko 200-250 tisuća tih cjepiva će doći od druge polovine veljače, do kraja veljače. Mislim da BiH nije pogriješila, na način na koji se opredijelila da nabavlja cjepiva kroz ovaj globalni sustav, jer ako pogledate sve druge zemlje koje su uspjele riješiti nabavku cjepiva u većem obimu, neću da govorim o kojoj zemlji koja je već cijepila gotovo 1/3 stanovništva, ona je ta cjepiva na tržištu platila duplo skuplje od tržišne vrijednosti tog cjepiva, ističe Zoran Tegeltija, predsjedavatelj Vijeća ministara BiH.

Što znači, da nadležni u BiH smatraju igraju sporo, ali pametno. U isto vrijeme iz EU uvjeravaju da ne ograničavaju kompanije koje proizvode cjepiva, a poštuju ugovore s EU, da isporučuju cjepiva.

Automatski su izuzeta ograničenja na izvoz u neke zemlje, pa i zemlje Zapadnog Balkana, u naše susjedstvo, za humanitarne potrebe i u 92 zemlje malih i srednjih primanja iz instrumenta COVAX-a. Europa je uvijek spremna pomoći, ali inzistiramo na fer raspodjeli, poručuje Ursula Von der Layen.

Andrea Jurić za Jabuka.tv: Stekli smo kolektivni imunitet, ali treba se cijepiti za ono što dolazi

Koja BiH još uvijek nije zahvatila. Gdje je onda odgovornost, u koga treba uprijeti prstom ? Naši nadležni kažu da su uradili sve što je do njih, navodi N1 televizija.

Ja se ne osjećam odgovornim za ovaj sustav. Osjećam se, ne mogu reći prevarenim, ali sam iznenađen reakcijama prije svega proizvođača, koji su pokušali cjepivo, za koje su rekli da je globalno vlasništvo i da ne treba služiti za bogaćenje pojedinih kompanija, da se tako odnose, tvrdi Tegeltija.

Sputnik V, Pfizer, kineska ili AstraZaneca, neka druga, u BiH u ovom trenutku nije važno, ako ni jednu nemamo, kako bi krenuli u masovno cijepljenje, kako to radi, primjera radi, susjedna Srbija. Ista ta Srbija koja je već krenula s recijepljenjem protiv Covida-19.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Vakcina je stetna …bolji je prirodni imunitet.Cim osjetite da bi to moglo biti pocmite se lijeciti juhama , cajevima , vrucom limunadom i javite se lijecniku.Spustat temp.tusiranjem i paracetamolom .Ako bude jako visoka tem.pocmite rano pit sumamed i vitamine C i D.To ce vam lijecnik propisat.Mjerit ce vam saturaciju …i tu ima kvaka za saturaciju dobru disite vani kroz prozor kratko svako malo i pijte toplo i bit ce dobra saturacija i naravno smirit se psihicki jer je prenapuhano sve.Mi smo preboljeli koronu i ovo vam govorim iz osobnog iskustva.Puno pomaze inhalacija ruzmarinom i soli i kaduljom mucat grlo.Za desetak dana bi trebali bit dobro.Dva mjeseca iza toga mi se poceo njuh vracati i bol u kostima sad ne osjecam.Necu primit vakcinu iako znam kako je gadno…imala sam i prije toga gripe u zivotu s tim da nas ovom plase i nikad dosad nisam mislila da mogu umrijet od gripe.Proce ovo sotonsko uskoro…morat ce dat ce Bog.

      • Pa vidiš da je neki veliki znalac čim spominje ‘saturaciju’, što je ozbiljan parametar i stručan termin, i ‘propisuje’ prilično opasne antibiotike, a sve na internetu u slobodno vrijeme, dok vjerojatno u pozadini deru kao instrumentalna pratnja zvezde granda, nikad nije kasno – sezona 2019 ili nešto nalik tomu. Osim toga je i veliki v(i)jernik koji poznaje problematiku bolje od pape i njegova prethodnika, koji su se osobno cijepili, kao i od nekih ustanova upravo zaduženih za takva pitanja. Vjerojatno se i čula negdje neka odlična propovijed, bilo na youtub ili na facebook profilu nekog internet propovjednika koja ‘zdravorazumski’ propituje svu stvarnost, kao što su nekoć u drumskoj ili lokalnoj kafani, birtiji, uz čašu vina ili rakijetine okupljeni isto sve propitivali, samo što je šira javnost na vrlo veliku žalost toga bila uskraćena.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.