U BiH prisutan britanski soj koronavirusa, Čerkez: Pad broja zaraženih zavarao je mnoge – Jabuka.tv

U BiH prisutan britanski soj koronavirusa, Čerkez: Pad broja zaraženih zavarao je mnoge

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera Goran Čerkez kazao je da se na današnjoj sjednici razgovarali o trenutnom setu mjera te potezima za sljedećih 14 dana. Podsjetio je da je nova praksa da krizni stožer mjere predlaže Vladi FBiH, a zatim vlada usvaja mjere.

Ono što je novo jeste da ćemo dozvoliti posjete staračkim domovima. To smo odlučili na način da će starački domovi pripremiti plan posjeta i tako ćemo nakon duže vremena omogućiti korisnicima domova posjete. To je vrlo važno i za obitelji i osobe koje borave u domovima, kazao je.

Čerkez je zatim poručio da županije mogu donositi restriktivne mjere, ali one ne mogu biti drugačije nego su u ostatku FBiH.

Moramo imati harmonizaciju mjera jer u ovoj krizi svi zavisimo jedni od drugih, dodao je.

Na sjednici Kriznog stožera se razgovaralo i o vraćanju publike na nogometne stadione.

Mi smo jesenas bili spremni dati suglasnost da se igra liga, no tada RS nije bila spremna na tu mjeru, pa je izostalo vraćanje publike. U narednih 15 dana ćemo učiniti sve, obaviti razgovore s kolegama iz RS-a i Nogometnog saveza BiH i ako bude epidemiološka situacija adekvatna, razmišljat ćemo i toj mjeri. Svi žele povratak na stadione, ali rizici su i dalje veliki, kazao je.

Čerkez je upozorio na kršenje mjera što vodi ka povećanju broja zaraženih.

Malo su nas zavarali brojevi koji su bili u padu. Vidimo veliki broj osoba koji se ne pridržava mjera. Sve inspekcije i MUP-ovi moraju reagirati i moramo maksimalno u narednom vremenu biti oprezni da ne bi došli u situaciju da kada nam dođe lijepo vrijeme moramo sjediti u kućama, poručio je te podsjetio na rizik jer stanovnici susjednih zemalja.

Što se tiče cjepiva kazao je da je FBiH platila nabavku putem COVAX-a i da se krenulo u izravnu nabavku i da svi rade na tome da cjepiva dođu što prije zbog svih stanovnika BiH.

Nabavka cjepiva je u domenu države, poručio je.

Teufik Goletić, šef laboratorija za molekularno-genetička i forenzička na Veterinarskom fakultetu potvrdio je da je u Sarajevu otkriven britanski soj koronavirusa, prenosi Klix.

Pripala mi je neprijatna dužnost da priopćim da smo pri retroaktivnom sekvencioniranju uzoraka, uzetih od lipnja do veljače, među 23 uzorka jedan potvrdili kao novi britanski soj. Kao virusolog mogu reći kako je bitan taj pristup i sudjelovanje Veterinarskog fakulteta u ovoj situaciji, kazao je.

(www.jabuka.tv | Fena)


20 komentara

 • Vakcine ubijaju zdrave ljude diljem svijeta. I svi to sada znaju. I ti to znaš govnaru. I opet imaš hrabrosti trkeljati o nekom ” britanskom soju” sroljo.

 • Oooo evo ga opet naberi smradu pokvareni bezobrazni usljo usljo usljavi stoko bezobrazna neznam koji bi ti moga jos epitet prisit djubre jedno

  • De ti. Sigurno si jako obrazovan i pametan. Znanost je to ipak. Ta nećeš vjerovati ovim glupim teoretičarima zavjere. Samo naprijed. Evo svi mi ostali zatucani i neobrazovani te podržavamo. Sve povedi svoje.

 • Može biti britanski, južnoafrički, ali ne smije biti kineski soj virusa, šta ti je politika, kuda kroji adeze i pljenković. Zanima me samo ova britanski je li plave krvi?Kakav je kineski je li crveni?

  • Biće tebi Britanski konop oko vrata kad ovo sve završi i izađe na vidjelo,stoko prevarantska svi ćete isto završiti!!!

 • Kakvi sojevi ljudi moji, tako i vamo u Njemačkoj stalno o tome pričaju u medijima, a i stvarnosti je koliko vidim sve normalno, čak nema niko bolestan u firmi gdje radim za razliku od dosadašnjih godina.
  Gdje ovo sve vodi do ludila dok svi ne poludimo, narode otvorite oči napokon

 • Porast i smanjivanje broja pozitivnih je čisto” političko/poslovna” stvar.
  Vi i vaši krizni stožeri, ne da ste smješni, već ste jadni

 • Ne treba obraćati pažnju više šta ovi dripci obavještavaju. Ima programa danas u izobilju gdje možemo gledati filmove muzičke programe sport a ne ove lažove.Kako im se mili više pojavljivati u javnosti kad nas većina njihovom pojavom prebaci na drugi program.

 • Ova izjava ima dugoročne posljedice.
  Sad će BiH staviti na crvenu metalik listu i nećeš moći baš nigdje izaći.
  A ne mogu dokazati ni COVID-19 a kamoli taj “novi”.
  Onome konju Drostenu u Njemačkoj daju već 300.000 Eura ako im dokaže postojanje toga virusa.
  A ovaj Čerkez je samo još jedna jadna prodana duša.

 • Lazzzzz lazzz lazzz. Cili virus je laz. Svatko tko je umro umro je od druge bolesti samo u katastar bolnicki napisu covid19. Mrtvozornika govna posu sta oce. Satanisti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.