Ništa od ukidanja ”bijelog kruha”

Dužnosnici i zastupnici u BiH i ubuduće će moći ostvarivati pravo na naknadu za produženi radnopravni status, poznatiju kao “bijeli kruh”, ali u razdoblju od pola godine nakon što završe mandat, umjesto ranijih 12 mjeseci!

Kako doznaju Nezavisne novine, ovo je dio novog prijedloga Ministarstva financija BiH, koji će kroz formu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH biti na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara.

Naime, u parlamentu BiH već postoji prijedlog da se “bijeli kruh”, kao jedna od najskandaloznijih privilegija u institucijama BiH, potpuno ukine, no, takav jedan prijedlog je trenutno neprovediv s obzirom na to da bi bilo neophodno promijeniti i Zakon o sukobu interesa, a to bi oduzelo dodatno vrijeme.

Ipak, kako doznaju Nezavisne novine, neizvjesno je hoće li će ovaj prijedlog proći na Vijeću ministara, odnosno hoće li novi zakon uopće danas biti razmatran.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), kaže kako je točno da se mora izmijeniti i Zakon o sukobu interesa, ali da se i taj zakon može, ako se to istinski želi, izmijeniti po hitnom postupku.

“Čudno je kako se pojedinci teško odriču privilegija, unatol tome što bh. parlamentarci za jedan četverogodišnji mandat zarade i do 300.000 KM, ministri u Vijeću ministara nešto manje, pa je lako izračunati koliko mogu zaraditi ukoliko obavljaju određene dužnosti nekoliko mandata. Ali unatoč tome, još nema istinske spremnosti da se sagleda situacija u BiH i da se njihov status koliko-toliko uskladi s ukupnim stanjem u zemlji”, ističe Ćavar.

Podsjeća da CCI godinama daje preporuke za ukidanje “bijelog kruha”.

“Zakon kojim je trebalo ukinuti ‘bijeli kruh’ već više od pola godine čeka da se uvrsti u dnevni red sjednice Doma naroda, ali on još nije razmatran, iako je u oba čitanja usvojen u Zastupničkom domu”, podsjeća Ćavar.

Kako doznaju Nezavisne novine, novi nacrt zakona definira i mijenjanje naknada za rad u komisijama i nadzornim i upravnim odborima, ali još nije precizirano hoće li će biti primjenjivana zakonska rješenja koje je predložio Damir Arnaut, zastupnik SBB-a, po kojima je naknada osnovica plaće te se isplaćuje samo ukoliko je rad u ovim odborima mimo radnog vremena.

Također, novi zakon oslanja se i na preporuke revizije koje se tiču dodataka na plaću za pripadnike policijskih agencija i institucija u BiH.

Milenko Šego, glavni državni revizor, koji nakon dva mandata uskoro odlazi s dužnosti, za Nezavisne kaže da je Ured za reviziju Parlamentu u međuvremenu poslao i dodatni izvještaj.

“Dali smo sustuvanu preporuku da se to pitanje jednoobrazno riješi. Dakle, da se regulira jedinstveno u svim policijskim agencijama na razini države, tim prije jer je Direkcija za koordinaciju policijskih institucija imenovana naknadno, pa nije bila ‘prepoznata’ u prvim preporukama”, kaže Šego.

Novim zakonskim rješenjima predviđeno je uvođenje i svojevrsnog nadzora nad provođenjem zakona, a taj postupak bi provodilo Ministarstvo financija i trezora BiH. Ovom novinom nadležne institucije hoće pokazati kako žele spriječiti pogrešno tumačenje i primjenu zakona i podzakonskih akata koji se tiču isplata plaća, naknada za prevoz, putnih troškova i svih drugih naknada.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.