Facebook ostvario čistu dobit od 891 milijun dolara

Facebook je u trećem tromjesečju ostvario čistu dobit od 891 milijun dolara, 11 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja i broja korisnika najveće svjetske društvene mreže, prenose agencije.

Prema poslovnom izvješću koje je objavljeno u srijedu, ukupni prihodi Facebooka dosegnuli su u proteklom kvartalu 4,5 milijardi dolara, što je oko 40 posto više nego godinu dana prije kada su iznosili 3,2 milijarde. Prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli su za 45,4 posto, na 4,3 milijarde dolara, s time da su najviše porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju trećeg tromjesečja 1,55 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, a najveći broj njih čak 1,39 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja.

Također je porastao i broj korisnika koji svakodnevno pristupa Facebookovoj usluzi, pa je u trećem tromjesečju po prvi puta svakodnevno toj mreži pristupalo više od milijardu korisnika, 17 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Facebooka porasla je u srijedu više od 4 posto, na rekordnih 109 dolara. Pritom je tržišna vrijednost kompanije po prvi puta premašila 300 milijardi dolara.

“Imali smo dobar kvartal i puno toga učinili”, poručio je u izvješću Mark Zukerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka.

Ulagače nije uznemirio snažan rast troškova kompanije u proteklom tromjesečju, na 3 milijarde dolara, ili 68 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Mislim da se ulagačima sviđa što kompanija i dalje investira, s obzirom na to da su mogućnosti vrlo velike”, kaže Shyam Patil iz tvrtke Susquehanna Financial Group.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.