Nissan odlučio da će u Europi imati samo potpuno električne modele

Nissan Motor Co priopćio je da će svi njegovi novi europski modeli biti potpuno električni i da planira prodavati samo električna vozila (EV).

Planira to do 2030. godine, pridružujući se sve većem broju proizvođača automobila koji prelaze na električna vozila do kraja desetljeća, piše Euractiv.

Sada nema povratka, poručio je izvršni direktor Nissana Makoto Uchida u priopćenju, dodajući da će svi novi Nissanovi modeli od sada biti potpuno električni u Europi.

Japanski proizvođač automobila priopćio je da će se jedan od dva nova modela električnih vozila koje je već potvrdio za Europu proizvoditi u njegovoj tvornici u Sunderlandu na sjeveroistoku Engleske.

Proizvođači automobila se žale da bi nepoštivanje “pravila o porijeklu” dogovorenih britanskim sporazumom o Brexitu s EU moglo dovesti do tarifa od 10 posto na električna vozila kojima se trguje između bloka i Velike Britanije već u siječnju.

No, predsjednik Nissana za Afriku, Bliski istok, Indiju, Europu i Oceaniju Guillaume Cartier rekao je novinarima da će automobili proizvedeni u Sunderlandu zadovoljiti ta pravila.

Colin Walker, šef transporta u Energetskoj i klimatskoj obavještajnoj jedinici (ECIU), neprofitnoj grupi, rekao je da je regulatorna sigurnost ključni element da kompanije odluče gdje će proizvoditi električna vozila.

Nissanova odluka je zasnovana na jasnom razumijevanju da se europska i britanska tržišta prebacuju na električna vozila, i to brzo, rekao je on.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.