Nikolić u RS-u: Budite samostalni i nezavisni, to je put da se ujedinimo

Bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache, zamjenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus, reditelj Emir Kusturica, prema odluci entitetskoga predsjednika Milorada Dodika dobitnici su odlikovanja Republike Srpske (RS).

Nikoliću je dodijeljen orden RS-a s lentom za, kako je rečeno, “naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju suradnje i političkih odnosa između RS-a i Srbije te drugih država te za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS-a”.

U obraćanju nakon što je primio orden u Palači RS-a u Banjoj Luci, Nikolić je rekao ”da od srca želi samostalnost i nezavisnost RS”.

“Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. S toga puta ne smije se skrenuti. I bit će još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini”, ustvrdio je Nikolić.

Za dio međunarodne zajednice je rekao ”da je otimao suverenitet, nezavisnost i pravo RS, podvođenjem pod nekakvu zajedničku državu za koju ne vidi da još funkcionira”.

”Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio uraditi nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsjedniku Putinu… Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da ‘ovim pečatimo sudbinu RS’. Vladimir Putin uložio je veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio… Od tada me baš ne vole ovi naši manji prijatelji, a kakav bih ja bio čovjek kada bi me voljeli oni koji ne misle dobro mom narodu”, rekao je Nikolić.

Heinz-Christian Strache također je odlikovan ordenom RS-a na lenti za, kako je obrazloženo, naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju suradnje i političkih odnosa između RS-a i Austrije, a zamjenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus dobio je orden zastave RS-a sa srebrnim vijencem za rad i izvanredne zasluge “na učvršćivanju mira i međunarodne suradnje između RS i Austrije”.

Ordenom zastave RS sa zlatnim vijencem, prema Dodikovoj odluci, odlikovan je Emir Kusturica, te između ostalih, i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, a posebna priznanja dobili su i posthumno Ljubiša Savić Mauzer, ratni zapovjednik specijalne brigade ”Panteri”, Zbor ”Banjalučanke” te pojedina humanitarna udruženja i pojedinci, sportaši…

Dodik je rekao da su pažljivo izabrani oni koji su danas dobili odlikovanja te da su “svojim radom i postignutim uspjesima dali snagu RS-a”.

(Fena)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.