Centralna banka BiH izdala upozorenje za kriptovalute

Novčana sredstva uložena u kriptovalute nisu zaštićena sustavom osiguranja depozita te je stoga prije same odluke o njihovom korištenju potrebno detaljno se informirati o mogućim rizicima kupovanja, trgovanja i korištenja takvih valuta, iz pouzdanih i provjerenih izvora, rečeno je iz Centralne banke BiH.

Iz te institucije navode da je na platformi za trgovanje valutama moguće izgubiti “svoj novac” jer te platforme često nisu regulirane. Ako platforma za trgovanje valutama izgubi novac ili propadne, ne postoji posebna pravna zaštita.

Novac iz “digitalnoga novčanika” može biti ukraden. Znači, nakon kupovine virtualne valute ona je pohranjena u “digitalni novčanik” – na računalu, prijenosnom računalu ili pametnom telefonu, koji nisu zaštićeni od hakera. Također, ističu da treba imati u vidu da je vrijednost virtualnih valuta vrlo promjenjiva te da je lako podložna kako rastu tako i padu.

Centralna banka Bosne i Hercegovine ne raspolaže nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta i upotrebi virtualne kriptirane valute bitcoin ili neke druge u BiH. Kriptovalute ne funkconiraju kao tipična valuta, ne izdaje ih centralna banka i oslanjaju se na protokol mreže računalo prema računalu, temeljen na internetu.

Upravljanje transakcijama i izdavanje novca obavlja se kolektivno od strane mreže. Snabdijevanje tom valutom regulirano je ugovorom između korisnika, djeluje izvan državnih regulatornih institucija, a vrijednost određuju ponuda i potražnja. Sve transakcije s kriptovalutama obavljaju se putem virtualne neregulirane mreže.

U nekim zemljama, također, postoje i bankomati za kupovinu/prodaju samoga bitcoina za lokalnu valutu, ali oni ne postoje u Bosni i Hercegovini. Ta “valuta” koristi se za plaćanja na internetu ili čak na crnom tržištu za različite transakcije. Međutim, za takve oblike koji u određenim poslovima ili situacijama služe kao mjera vrijednosti u pružanju ili razmjeni roba ili usluga, ne može se koristiti termin valuta, jer nemaju sve elemente valute.

Iz CBBiH podsjećaju da se na razini europskih regulatornih tijela već neko vrijeme raspravlja o temi kriptovaluta, ali za to područje nije donesena posebna regulativa niti na razini EU-a, niti su, prema trenutnim saznanjima, planirani zakonski akti kojima bi se ograničilo ili spriječilo kupovanje i trgovanje virtualnim valutama. Navode da su građani slobodni raspolagati svojim novcem na način na koji žele, u skladu s vlastitim odlukama, ali je preporučljivo da imaju u vidu da je investiranje u kriptovalute podložno većim rizicima od investiranja u druge instrumente.

Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo je još krajem 2013. pokušalo ulagačima skrenuti pozornost na određene rizike. U skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine jedino zakonsko sredstvo plaćanja u BiH je konvertibilna marka. Nemoguće je zamijeniti bitcoin ili drugu kriptovalutu za KM, već je samo ostale službene valute moguće razmijeniti u KM.

(Fena)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.