Nikada nećete moći mrziti Hercegovce onoliko koliko Hercegovci vole Hrvatsku

Grb Hrvatska Široki

Prošlo je već četvrt stoljeća otkad su se u hrvatskom javnom prostoru pojavili stereotipi o Hercegovcima. Jednom nam je pokojni Fabijan Šovagović koji ima zeta Hercegovca, glumca Dragana Despota, kazao kako je svako uopćavanje daleko od logike i onkraj pameti. Ali neki „šoveni”pravili su se pametnijima od legendarnog „Šove”. No proteklih godina tiho je na javnu scenu stupila nova paradigma o Hercegovcima, koja razbija spomenute stereotipe i animozitete. Inače, stereotip je u tiskarstvu metalna ploča odlivena u matrice, odnosno kopija tiskarskog sloga.

U običnom razgovoru, pojam stereotip (po francuskoj riječi stereotype) označava nešto što je konvencionalno, formalizirano, vrlo pojednostavljeno mišljenje o nečemu bez racionalne podloge. Vrlo su opasni stereotipi o čitavim narodima i rasama, a oni koji ih šire nerado prihvaćaju činjenicu da u toj njihovoj raboti ima previše nacionalizma, čak i – fašizma. Žrtvama stereotipa često je humor na svoj račun jedan od obrambenih mehanizama.

Nije bilo ni trunke jala

Animozitet, prema rječnicima, znači neprijateljsko raspoloženje prema čemu ili nekomu, nesnošljivost, odbojnost, ogorčenost. Postoje animoziteti prema rasama, boji kože, narodima, religijama, svjetonazorima, političkim i drugim opredjeljenjima. A kako je danas sa stereotipom i animozitetom prema Hercegovcima? Gotovo da nitko u hrvatskom javnom prostoru nije pokazao ni trunke jala ili zluradosti kad je Hercegovka Marija Pejčinović Burić izabrana na novu potpredsjednicu i ministricu vanjskih i europskih poslova Vlade RH. Svi se u Hrvatskoj vesele uspjesima Hercegovca Marina Čilića koji se vinuo u sam vrh svjetskog tenisa.

Livnjak Mate Rimac svojim električnim vozilima vozi sve Hrvate u četvrtu industrijsku revoluciju. Kad su Karlovčani birali Ljubušaka Damira Mandića za svoga gradonačelnika, uopće im nije smetalo to što je Hercegovac. U Zagrebu je sasvim normalno to da Milan Bandić, Ero s ovoga svijeta, bude i po šesti put gradonačelnik.

Hrvatski televizijski kanali svakodnevno izvje- štavaju svoje gledatelje o tome koliko je Mostarac Bojan Bogdanović u Americi dao koševa, imao skokova i asistencija. Puno je toga što još ide u prilog tvrdnji kako su stereotipi prema Hercegovcima gotovo stvar prošlosti. Postoji i mišljenje da je tomu doprinio i silazak s političke scene nekih ljudi koji su te stereotipe o Hercegovcima plasirali. Ranih 90-ih godina prošlog stoljeća u nekim politikantskim kuhinjama skuhana je neukusna popara koja je „smrdjela”na vrlo opasni šovinizam, ksenofobiju.

Krenula je politikantska hajka prema tom važnom dijelu hrvatskog nacionalnog korpusa, počela je antihercegovačka kampanja. Za mnoge u Hrvatskoj Hercegovci su bili primitivni konzervativci, ruralni desničari, zatucani i neuki ognjištari, grmalji, šverceri, bjeločarapaši s mobitelom u Mercedesu.

Na najvišoj razini nisko se govorilo o navodnom hercegovačkom lobiju, pa i navodnoj hercegovačkoj mafiji, o tome kako su Hercegovci opljačkali Hrvatsku, kako ugodno žive na račun Hrvatske i slično. Sve to znalo se koristiti i u predizbornim kampanjama. Govorilo se da su pojedinci dobivali i izbore na antihercegovačkoj kampanji.

Stipe Mesić jednom je na televiziji kazao kako Hercegovce treba naučiti loviti ribu (a ne im je davati), a nedugo zatim Hercegovci su u Čapljini organizirali Svjetsko prvenstvo u ribolovu! No Mesić je na televiziji kazao i to kako on ne može imati ništa protiv Hercegovaca jer je otac njegova unuka Hercegovac. Krenuli su i neukusni, neprimjereni vicevi na račun Hercegovaca, a Gojko Šušak je uzvratio: „Nikada nećete moći mrziti Hercegovce onoliko koliko Hercegovci vole Hrvatsku!”Znakovito je to da nijedan od brojnih stereotipa i predrasuda o Hercegovcima nije imao neko značajnije logično uporište. Danas pak oni kod kojih predrasude o Hercegovcima još pomalo tinjaju često budu jednostavno zbunjeni „drugom stranom medalje”.

Hercegovce se vezalo za bijele čarape, a crno na bijelo vide da su Hercegovci zapravo perjanice hrvatskog bijelog sporta Čilić i Dodig. Još uvijek pomalo vjeruju u to da su svi Hercegovci zadrti desničari, a onda saznaju da je jedan „okorjeli”ljevičar Predrag Matvejević Mostarac. Slušaju na televiziji ljevičara Dragana Markovinu, a onda saznaju da je rođen u Mostaru. Još postoji pokoji otac koji sina uči kako su Hercegovci neuki primitivci, a onda mu nastavnik kaže da je otac hrvatske moderne književnosti A. B. Šimić, Hercegovac iz Drinovaca, koji se školovao u Širokom Brijegu, u kojem je 70-ih godina 19. stoljeća postojao studij filozofije i bogoslovije.

Kad se počne govoriti o bardovima hrvatskog novinstva, neizostavan je Veselko Tenžera koji je rođen u Rami-Prozoru (škola u Uzdolu kod Rame nosi Tenžerino ime). Hercegovce se vezalo uglavnom za HDZ, a dugo su Hercegovci Josip Leko, Ljubo Jurčić i Milan Bandić bili među vodećim ljudima u SDP-u. Neki su, unatoč svemu, poučavali djecu kako su Hercegovci tupasti, zatucani, neuki, a onda klinci na HTV-u gledaju kako hrvatski sveznadar Mirko Miočić u Milijunašu za džoker-nazovi pozove Ljubušaka Radoslava Dodiga, kralja kultne Kviskoteke. A djeca se ne daju dugo varati.

Idemo dalje. Hrvatska košarkaška reprezentacija priprema se za kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a značajnu ulogu imat će Hercegovci, uz Bogdanovića, Zubac, Bender i još poneki gorostas. Sjećamo se fantastičnog izdanja Širokobriježanina Planinića u kvalifikacijama za Olimpijadu. Navijači hrvatskih košarkaških klubova Hercegovce košarkaše doživljavaju kao svoje. Među hrvatskim „kaubojima”brojni su rukometaši iz Hercegovine. S tribina se često skandiralo Mirku Aliloviću, tako će se skandirati i nekim novim hercegovačkim klincima među „kaubojima”.

U Hrvatskoj se nedovoljno zna da je mostarski Zrinjski (i bez svog bivšeg igrača Luke Modrića) ovogodišnji prvak BiH, da je NK Široki Brijeg osvajač Kupa BiH, da je NK GOŠK iz Gabela ušao u Premijer ligu BiH. Brojni Hercegovci igrali su i igraju u hrvatskim nogometnim klubovima, za očekivati je da će novi Hercegovci zakucati na vrata „vatrenih”i naslijediti slavne Hercegovce s majicom „kockastih”.

Sveučilište u Mostaru ima oko 16.000 studenta, od čega petinu čine studenti iz Hrvatske. Oni svakako kod svojih u Dalmaciji, Slavoniji i drugdje u Hrvatskoj doprinose novoj, ljepšoj slici Hercegovine. U Mostar stižu i profesori sa sveučilišta u Hrvatskoj, koji su svoje kolege uvjerili kako su stereotipi o Hercegovcima bez ikakve racionalne osnove, a animozitet prema sunarodnjacima u Hercegovini jako štetan. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu znatan je postotak talentiranih studenata iz Hrvatske. Mnogi u Hrvatskoj Herce- govinu su doživljavali kao zemlju golog krša, a njome teku rijeke, pružaju se ravnice koje, zahvaljujući klimi, mogu davati i tri ljetine godišnje.

Hercegovina ima 20-ak jezera, među kojima je i Buško jezero, jedno od najvećih umjetnih akumulacija u Europi, i Hutovo blato, jedno od najvećih zimovališta ptica u Europi. Kad se jedan Zagrepčanin obišao gotovo čitavu Hercegovinu, upitao je: „Dobro, a gdje je taj kamenjar?”Mnogi koji iz Hrvatske dođu na hercegovačke festivale, kao što su Mediteran Film Festival i West Herzegowina Fest u Širokom Brijegu te Mostarsko proljeće, Mostar Film Festival ili manifestaciju izbora osoba godine Večernjakov pečat u Mostaru, Hercegovinu dožive sasvim suprotno od onoga što se godinama namatalo. Isto je tako i na festivalu animiranog filma NAFF u Neumu, hercegovačkom gradiću na Jadranu, kao i kad Zagrepčani ili Splićani dođu na skijanje na skijalište Risovac u parku prirode Blidinje.

Posijano europsko sjeme

Međugorje je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta na svijetu, pohode ga mnogi hodočasnici. Oni su u svojim sredinama svakako doprinijeli razbijanju stereotipa o Hercegovini. Isto je tako i s onima koji su posjetili kulturno-povijesnu jezgru Širokog Brijega. Franjevačka galerija u Širokom ima fundus od četiri tisuće slika najrecentnijih slikara. Humačka ploča koja se čuva u muzeju samostana na Humcu kod Ljubuškog spada među najstarije spomenike pismenosti u BiH, pisana je na hrvatskom jeziku starohrvatskom ćirilicom s pet slova glagoljice.

Mostar nije samo Stari most, tu je Austro-Ugarska posijala europsko sjeme. Hrvati Mostara još su u 19. stoljeću imali svoje novine, tiskaru… Mostarac Milivoj Uzelac jedan je od najistaknutijih hrvatskih slikara ekspresionista. Hercegovina je hrvatskoj umjetnosti dala niz značajnih slikara, grafičara, kipara, od Gabrijela Jurkića i Virgilija Nevjestića do Sofije Naletilić Penavuše i Mladena Galića te brojnih drugih, a Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu rađa nova imena u svijetu umjetnosti. Hercegovački Hrvati daju značajan doprinos ukupnoj hrvatskoj kulturi.

U Mostaru postoji Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, u koje je učlanjen znatan broj uglednih pisaca koji djeluju u Hrvatskoj. U Mostaru djeluje i Hrvatsko narodno kazalište.

(www.jabuka.tv)


41 komentar

 • “Trobojnica danas vijori visoko
  srce plače dok gleda je oko”….. ovo najbolje pokazuje pjesma sinova hercegovine

  2
  3
 • Platili najvisu cjenu za Hrvatsku i sada kada dodjes u Sarajevo ustasa u Makarsku Bosanac u Zagreb Hercegovac ni kriv ni duzan

  4
  4
  • Ti misliš da smo jadni zbog toga? Ne, nismo, jadni su ovi koji se stide svog podrijetla, stide nas se, a istovremeno se pojavljuju prezimena ponosne Hercegovine u svakom dokumentarcu o ratu, dakle, Hercegovac stao na branik, 500 g su nas Turci tlačili, al’ nas nisu pokorili, mi smo ratničkog duha…

   8
   5
   • Bravo tako je. Ne mogu shvatiti da netko mrzi svoj vlastiti narod ! To samo ima kod nas. Meni su i bake i djedovi s obje strane porijeklom Hercegovci ( Bunjevci koji su došli u Liku s mnogim drugima u seobama u 17.stoljeću), rođen sam u Zagrebu ali volim svakog Hrvata ma gdje bio. Volim i Hercegovce i Bosance i Dalmatince i sve druge koji se smatraju i zovu Hrvatom. A o čistim DNK i porijeklu ako bi i tako ograničeno išli onda bi se lako dokazalo koliko je Hrvata u RH genetski više hrvatskog porijekla ( od Hercegovaca npr. ) .

    Ljudi su osim toga nepismeni. Ne poznaju uopće ranu i srednjovjekovnu povijest Hrvata i povezanost s područjem Bosne i Hercegovine i time našom hrvatskom povijesću. Gledaju u kamene spomenike starohrvatskim kraljevima a uopće ne znaju odakle su i tko su bili i gdje im bile domovine..strašno, to smo si sami krivi…

    4
    2
  • A jesu li turci štogod…ono znas ipak je puno 500ljeta.možda si,ma jesi 100/poturica ili janjićar čuj ratnički narod….e ovo ti je dobro,bolji vic nisam dugo ć uo.

   1
   1
   • Ti si sigurno neki poturica i sto je naj gore nisi ti kriv za to,vec tvoji pretci koji su bili bez karaktera i ponosa,zato su se poturcili i pogazili KRIŽi VJERU SVETU,ali kako ces ti razumijeti sta je čast i ponos,kad si potomak takvog smeca..

 • Je, sve je to tako, ali pustite da to drugi o vama to govore, malo poniznosti bi dobro došlo. Znate, jako mi je žao što vama upravljaju loši kadrovi i oni kvare sliku o vama.

  1
  2
 • Malo glupav tekst, samoobrambeni, kad većina ljudi u Hrvatskoj ionako gleda svoj posao…

  Nego, zanimljivo mi je da 99% ovih nabrojanih Hercegovaca uglavnom uspijeh postigne u Hrvatskoj (ili negdje dalje), nikad svojim doprinosom ne poboljšaju tu svoju prevoljenu Hercegovinu. LOL.

  4
  1
 • Koji ciniza tuđu djecu nazivati ružnim nazivima. Kako to veliki katolici? Kako sami za sebe znate reći i hvaliti se.. Nekada ste histerično sa oduševljenjem dragi hercegovci izgovarali ime Stipe Mesića, jednako kao Sanadera i Kosorice. Vama tko ne voli hdz odmah je antihrvat. A kukate da vani iseljavate isto kao i mi u HR. Tako i treba kada glasate za hdz..

  4
  3
 • Što se mene tiče, neka Čilić, Dodig, Bogdanović kao i drugi sportaši također, igraju i zavaraju rezultat za BiH. Nemam ništa protiv. Neka svojim radom doprinose svojoj domicilnih zemlji.
  Ako su Hercegovci uspješni poduzetnici, neka doprinose gospodarstvu BiH.
  Ako su uspješni političari, neka politiziraraju u BiH.
  Nas Hrvate, građane RH pustite na miru. Dovoljno je novca otišlo Vama u BiH. Dovoljno ste na sisali. Vrijeme je da se osamostalite i razvijate svoju matičnu državu.
  Ljudi Božiji, shvatite jednom da ste Vi drugi narod, druga kultura i drugi mentalni sklop.

  10
  10
  • Bitno da ste vi Hrvati u Hrv dobro slazete . Suti tamo majmune nepodojeni da ti nije bilo Hercegovaca koji su ti stitili guzicu 91e ne bi ovde lupetao neotesanac nezahvalni rasisticki. Hrvatine velike mi ti smetamo. Ma ne volis ti samog sebe a nije ni cudo.

   5
   4
  • Što je slijedeće? Smetat će ti Dalmatinci, Slavonci, Međimurci (koji by the way imaju najmanji % gena koji obilježava Hrvate npr.)…Vi ste ljudi bolesni..svoj narod mrziti ??’ pa to nisam nigdje još vidio niti čuo..
   Lako je tebi laprdati, jer imaš svoju domovinu, upitaj se gdje i s kim oni moraju živjeti i još im poturice kroje pravdu…
   Nek te zadesi karma, da se iseliš iz RH i da nemaš više domovinu, pa da vidiš tuge a ne možeš nazad u nju…

   4
   3
  • Shvati ti da je moj otac pokojni hercegovac branio tvoju drzavu hrvatsku jebem ti mater idiotsku… gnjido ofucana. Branio ti je dupe dok su tvoji bili u podrumima. On i njegova ekipa.

   3
   3
   • Hercegovci branili ste svoju drzavu i u nju se vratite! Kad bi se svi hercegovci vratili u svoju domovinu koju volite manje nego nasu jer tamo ne mozete krast, mozda bi se hrvati koji su zbog vas otisli iz vlastite domovine vratili jer bi imali napokon normalan posao, a ne da smo u vlastitoj drzavi vasi robovi jer ste preoteli sve vodece pozicije, pokrali nam drzavu i jos se sa svojim uspjesima hvalite, dok mi kopamo po kontenerima! I ako ste se borili za Hrvatsku i Hercegovinu sto je jako cudno borit se za tudju zemlju, borili ste se samo iz jednog razloga da je preuzmete a hrv istrebite! A o manipulaciji da ne govorimo, vi ste veci hrvati od samih hrvata, odi u sloveniju, njemacku ili bilo koju drugu zemlju pa recite to njima da ste veci slovenci ili njemci od njih samih. Ili volite nasu drzavu, zasto ne volite svoju vlastitu, vratite se tamo i vratite nam imovinu sto ste pokrali poslije rata!

    3
    4
 • Gradjanin RH
  Po tvojoj prici znaci da ti nikad ne smijes napustit HR posto i vas metalni sklop ne bi se nigdi moga uklopit pa kazi iskreno di zivis? Ukratko sva ti je prica jadna i nepodrzana. Mi vas isisali. A sto smo vam napravili 90posto firmi da mozete radit to ne cemo racunat. Licemjeri. Kao sto i kad treba prisvojit uspjesne Hercegovce sebi,odmah ih usisate kao da su vasi.

  7
  4
 • Ovo je sve točno gore.. žestoki,jaki,inteligentni,primitivni,sposobni,katolici… sve su to..al nisu hrvati.. hercegovački katolik se od 19st. se rodi..zivi i na kraju umre.. (sa pogrešnim ubjedjenjem da je hrvat).. nažalost..

  4
  3
 • Hercegovci volite svoju domovinu i u nju se vratite, ne vrijedajte domacine i vratite hrvatsku imovinu sto ste nam je ukrali!

  1
  3
 • Drz’te se svoje BH i prestanite kompleksaski gledati prek plota. Manje ce vas mrziti u HR, a i sami cete biti mirniji i zadovoljniji.

  2
  6
 • Ovo pišu Srbi i muslimani koji koriste Hrvatsku još od rata .A ja i mi smo Hrvati gdje god živjeli u Hercegovini Hrvatskoj Americi ili bilo gdje na svijetu.
  Kad god hoću doći ću živjeti u svoju Hrvatsku i nitko,ali nitko u Hrvatskoj i igdje nije veći Hrvat od mene i svakog Hrvata Hercegovca kojeg poznajem.
  A vi kao ovaj Hajduk-Dubrovnik bolje šutite jer vi koristite hrvatski narod a niste Hrvati i ne poštivati Hrvate već pišete koje kakve komentare jer vam smeta što Hrvati imaju svoju državu.
  A znate li vi da ste locirani.

 • Budimo realni i kažimo da su Bosanski katolici i njihova katolička crkva najveće i najgore prokletstvo koje je moglo snaći nesretni Hrvatski narod

 • J… ga, kad covjek krene nabrajati najvece lopine koje su satrale ekonomiju ove drzave i unistile sudbine mnogih obitelji, a mnoge i neposredno time natjerali da se odsele iz svoje zemlje, u tom nabrajanju ce se naci Hercegovaca (i onih koji su podrijetlom iz Hercegovine) vise nego svih ostalih Hrvata iz drugih dijelova Hrvatske skupa, to je jednostavno statisticki tako. Mazanje ociju je pokusaj da se ta stvarnost zataska. Ocito ljudi iz tih dijelova imaju odredjene predispozicije koje ih dovedu do toga da budu ili najbolji sportasi, ili najbolji lopovi, ili najbolji znanstvenici, kako god vecinom dodju u vrh onoga cime se bave i onda odatle dodju i kontroverze koje imamo. Eklatantan primjer takvog estrema koji bas u malom pokazuje o kakvim se amplitudama radi, je Mate Rimac i njegov otac, ovaj drugi je jedna od perjanica svega loseg iz doba 90-ih, a ovaj prvi je zahvaljujuci i tom novcu kojeg su takvi ko njegov otac pokupili svima nama ostalima indirektno iz dzepova, stvorio cudo i apsolutno ako ga se gleda objektivno o covjeku se moze reci sve najbolje.

  Uglavnom, iskreno mi je zbog toga zao velikog broja dobrih i postenih Hercegovaca koji su sa iskrenom ljubavi bili spremni i jos uvijek jesu za Hrvatsku dati vise nego vecina Hrvata rodjena u Hrvatskoj i koji i dalje vole Hrvate iz Hrvatske, bez obzira kakvu od njih sami dobili povratnu informaciju. Ali jbga ljudi, pocnite se odricati takvih ko Mamic, Bandic, itd… dicite se takvima ko Cilic, Rimac jr., Primorac… Sami morate to medju sobom rascistiti, onda ce i slika biti drugacija, barem za one realne ljude koji je gledaju.

  Tako je to, Balkan je sam po sebi podrucje amplituda, od ljudi koji su totalna zatucana, glupa, nepismena i zla i neempaticna g..a, do ljudi koji nose srce na dlanu za svakoga i svakome su spremni pomoci. Ali dok mi svi ne shvatimo da se ljudi samo po tome dijele i dok svi ne pocistimo ta g..a medju sobom odakle god da jesu i pokazemo ih prstom, bez obzira jesu li nam braca, rodjaci, susjedi ili prijatelji, nikad jedinstva medju nama.

 • Para popljačkana ranih devedesetih čuda čini…i financira kvazi poslove (kvazi biznismene) i dobro maže gdje ništa ne pomaže, gura budale a pametne miče u stranu uskraćujući im svaku informaciju i stručni napredak te posljedično tome hijerarhijski a potom i financijski uspijeh u nekakvoj radnoj organizaciji, biznisu, sportskim organizacijama itd. Igrati se tehnološkog inovatora bez relevantnih komercijalnih uspjeha može tatin sinčić s tatinim milijunima i pritom govoriti opetovano putem medija da fakultet nije važan a vi samo nasjednite da nije pa će vas i dalje kamen musti i cuclati. Također sam svjedočio športskom putu nekih mojih vršnjaka koji su bez obzira na izrazitu superiornost u odnosu na konkurenciju morali odustati i baciti se na “šljaku” da bi preživjeli a vi meni pričati o kojekakvim hercegovačkim košarkašima i tenisačima kojima niste bili marljivi provjeriti i financijsko stanje obitelji i porijeklo imovine (što bi se matematički reklo “u funkciji o vremenu”)… dalje mi se ne da jer vjerovali vi ili ne licimjerje je jako kompleksna stvar za analizu a ovaj članak je..hi, hi…licimjeran, licimjerniji…licimjeran u p…materinu posebno ona konstatacija da su nam Hercegovci stvorili 90% firmi u kojima radimo. Radila im djeca kod takvih.

 • Vole je vole:
  https://www.24sata.hr/news/kako-je-vaso-dizao-milijunske-kredite-pa-ih-brzinski-vracao-593595

  Ovakvih slučajeva onih koji toliko vole Hrvatsku ima na tone, na dnevnoj bazi ispadne po jedan, koliko tek ima onih “malih” za koje nismo ni čuli. Očito svatko ima svoje poimanje ljubavi. A najgore od svega je sto oni Hercegovci koji je stvarno vole, dobijaju negativne epitete zaslugom svih tih mutnih likova. Ali s druge strane, neka o njima onda pričaju sa manje simpatija, pa možda budu i ozbiljnije shvacćeni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.