“Nikada neće biti zaboravljeni”: Liverpool obilježio 32. obljetnicu Hillsborougha

Prije točno 32 godine, nešto manje od 25 tisuća Liverpoolovih navijača zaputilo se u Sheffield, na polufinalnu utakmicu FA kupa protiv Nottingham Foresta pod vodstvom legendarnog Briana Clougha.

Njih 96 nije se vratilo kući.

Velika Britanija u četvrtak obilježava 32. godišnjicu katastrofe na Hillsboroughu, najveće sportske tragedije u njenoj povijesti, u kojoj je 96 navijača u kavezu izgubilo život zbog loše organizacije i nesmotrenosti lokalne policije.

Tri para braće. Otac i sin. Njih 79 mlađih od 30 godina. Eddie Spearitt probudio se u bolnici; ondje su mu rekli da je Adam mrtav. Jon Paul Gilhooley, bratić Stevena Gerrarda, bio je najmlađi. Bilo mu je 10 godina.

Svi oni su umrli. I to dok je, ne više od 500 metara dalje, 84 člana medicinskog osoblja sjedilo i čekalo instrukcije. U stvarnosti, samo je 14 onih koji su preminuli tog 15. travnja 1989. na Hillsboroughu došlo do bolnice.

Više od 25 godina obitelji stradalih borile su se za pravdu, protiv jedne od najodvratnijih propagandnih kampanja zataškavanja istine od strane britanske vlade, piše Telesport.

Dobili su je tek 2016., kada je sud donio odluku da se poginuli smatraju ubijenima, a tadašnji premijer David Cameron javno ispričao žrtvama i njihovim obiteljima, direktno potvrdivši umiješanost vlade i policije u prikrivanje zločina.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.