Nijemci ozbiljno ignoriraju Putina, opet ga nisu pozvali na sastanak G7

Angela Merkel

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeister oglušio se u nedjelju na pozive radikalne Ljevičarske stranke da na ovogodišnji summit sedam industrijski najrazvijeninih zemalja svijeta (G7) pozove ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prosvjed se ponavlja

Čelnici G7 prošle su godine održali summit bez Putina u znak prosvjeda protiv ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima. Kako krvoproliće na istoku Ukrajine ne jenjava, usprkos dogovoru iz Minska od prije dva mjeseca o primirju, nastavlja se i Putinovo izopćenje. Gregor Gysi, vođa parlamentarnog kluba zatupnika Ljevičarske stranke u kojoj su i neki bivši istočnonjemački komunisti, tvrdi da je Rusija neophodna u rješavanju međunarodnih kriza te bi se G7 trebao ponovo proširiti na G8.

Satanak u Bavarskoj

Kancelarka Angela Merkel ugostit će u bavarskom dvorcu u lipnju čelnike SAD-a, Francuske, Italije, Kanade, Japana i Velike Britanije. “Nije nam u interesu dugoročno izolirati Rusiju, ali nakon nelegalne aneksije Krima, ne možemo se pretvarati da se ništa nije dogodilo i nastaviti ‘business as usual’”, kazao je Steinmeier za Die Welt.

Upute za povratak

“Povratak u G8 će doći kroz poštivanje cjelovitosti Ukrajine i ispunjavanjem obveza Rusije koje proizlaze is sporazuma iz Minska”, dodao je.Složio se da bi bilo poželjno da je Rusija više uključena u rješavanje kriznih žarišta u Siriji, Jemenu i Libiji, ali je odlučan da skupina G8 za sada ostane zatvorena, javlja Hina.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: