Nijemci će početi zapošljavati strance iz EU-a u vojsci, početničke plaće oko 2.000 eura bruto

Njemačke oružane snage (Bundeswehr) planiraju zbog manjka kadra zapošljavati i strance iz zemalja Europske unije, izjavio je u četvrtak glavni vojni inspektor.

Trenutno pripadnici njemačkih oružanih snaga mogu biti samo njemački državljani. Početnička plaća u Bunderwehru iznosi oko 2000 eura bruto, a časnička, poput potpukovnikove oko 5000, bez bonusa.

Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo, rekao je general Eberhard Zorn, najviši časnik odgovoran za kadrovska pitanja i novačenje.

U vrijeme manjka stručne radne snage i Bundeswehr mora posezati za novim opcijama i gledati u svim smjerovima, dodao je Zorn za medije Funke grupe.

Pojasnio je da se trenutno najviše traže liječnici i IT specijalisti. Jedna od mogućnosti je i novačenje građana EU-a koji trenutno žive u Njemačkoj. U toj zemlji je trenutno oko 530.000 državljana neke druge članice Unije u dobi između 18 i 30 godina.

Njemačko ministarstvo obrane već je kontaktiralo neke europske partnere, prije svega na istoku, ali je reakcija dosada “suzdržana“. Bugarska je izrazila zabrinutost zbog mogućeg masovnog odlaska pripadnika svojih oružanih snaga u Njemačku.

Povjerenik Bundestaga za oružane snage Hans-Peter Bartels rekao je da bi novačenje stranaca iz zemalja Unije bilo “potpuno normalna stvar”.

U Bundeswehru već sada imamo puno vojnika migrantskog porijekla ili onih s dvostrukim državljanstvom, rekao je Bartels.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.