Nije photoshop, ovo jezero je zaista ružičasto

Manje od sat vremena vožnje od glavnog grada Senegala nalazi se neobično jezero koje će zasigurno primamiti pogled posjetitelja.

Kao što vidite, ono po čemu se ovo jezero razlikuje od ostalih je njegova ružičasta boja, no i slanoća koja se uspoređuje sa slanoćom Mrtvog mora, a u sušnim razdobljima ga i prelazi. To ga čini primarnim staništem halobakterija, jednostaničnih mikroorganizama koji su u jezeru ružičaste i ljubičaste boje. Stoga se i boja jezera mijenja od ljubičaste prema ružičastoj ovisno o količini sunčeve svijetlosti i dobu dana. Boja je najizraženija tijekom suših razdoblja od studenog do lipnja, a manje tijekom kiše od srpnja do listopada.

Dunaliella salina naziv je ove bakterije koja voli slano okruženje, a pigment kojim upija svijetlost kako bi proizvodila energiju je crvene boje, što jezeru daje jedinstvenu i pomalo zastrašujuću boju. Samo malen broj živih organizama može preživjeti u jezeru Retba zbog visokog sadržaja soli, tako da uglavnom služi kao primamljivo turističko odredište i mjesto proizvodnje soli.

Ustvari, ako se odlučite posjetiti jezero, vidjet ćete berače kako neprestano rade na jezeru, a na obali jezera primijetit ćete pune hrpe prikupljene soli. Ovu sol mještani su izvadili rukama sa dna jezera, a zatim su je stavili u košare te prevezli na obalu gdje se koristi uglavnom za očuvanje ribe. Kako bi berači zaštitili svoju kožu trljaju je s “Beurre de Karite” (shea maslac, proizvodi se od shea oraha) kako bi se izbjeglo oštećenje tkiva.

Veličina jezera je samo 3 četvorna kilometra, a uz obalu se nije razvio nikakav veći grad. To prirodno blago Senegala prosječne je dubine od 1,5 metara, a najveća dubina mu je 3 metara.Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.