Ni danas se ne zna gdje je sahranjen: Prije 26 godina preminuo je neponovljivi Freddie Mercury

Prije 26 godina preminuo je “najbolji virtuoz svih vremena među pjevačima rock’n’rolla”, kako je slavnog Freddieja Mercuryja nazvao Roger Daltrey iz grupe The Who.

Pravog imena Farrokh Bulsara, Freddie je imao glas opsega od čak četiri oktave, zbog čega se smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti.

Rođen u Zanzibaru, Freddie je odrastao u indijskom Mumbaiju gdje je stekao zapadnjačko obrazovanje. Naime, pohađao je englesku školu, gdje je naučio i svirati klavir. U istoj školi je i dobio ime Freddie. Prvi je bend osnovao već s 14 godina.

Nadie muere mientras sea recordado. #FreddieMercury

A post shared by A Queen Of Magic™ (@aqueenofmagic) on

Legendarna grupa Queen

Kada se s 18 s obitelji preselio u Veliku Britaniju, upisao je fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što se kasnije vidjelo na omotima albuma grupe Quenn, te ponekad i na garderobi sastava. Freddie je izradio i poznati logo grupe.

Freddie je tijekom studija osnovao grupu s gitaristom Brianom Mayem i bubnjarom Rogerom Taylorom i nazvao je Queen. Danju je prodavao švercanu robu na štandu, a navečer pjevao, sve dok nakon nekoliko godina Queen nije postala prepoznatljiva grupa, što se može zahvaliti legendarnim pjesmama, posebice Bohemian Rhapsody koja je i danas jedna od najposebnijih skladbi ikada, prenosi Net.hr.

😏 #freddiemercury #queen #80s

A post shared by ㅤ Freddie Mercury (@frreddiemercury) on

Preminuo od posljedica side

Dan nakon što je javno obznanio da je gay i da boluje od AIDS-a, Freddie je preminuo u 45. godini života. Kremiran je, no prema njegovoj želji, nitko ne zna gdje je sahranjen. Naime, on je je sam naložio da se nikada ne smije otkriti gdje je njegov pepeo. Za čuvanje te tajne bila je zadužena njegova bivša zaručnica Mary Austin.

S Mary je proveo šest godina, a nakon njihovog prekida ostali su najbolji prijatelji sve do njegove smrti, usprkos tome što je otkrio da je biseksualac. Potkraj 70-ih počeo je istraživati i gay scenu, a najviše je volio boraviti u New Yorku, Münchenu i na Ibizi. Njegov zadnji dugogodišnji partner bio je Jim Hutton, koji je umro 1. siječnja 2010. godine. Zajedno su bili od 1984./1985. do Freddiejeve smrti 1991. godine.

Bio je ekscentričan

Freddie je jako držao do svoje privatnosti pa je rijetko davao intervjue. Također nije nikada priznao svoju seksualnu orijentaciju, niti je ikada govorio o svojim korijenima.

Dok je na pozornici djelovao kao snažan i prilično samopouzdan, u privatnom životu je bio gotovo čista suprotnost. Mnogi njegovi bliski prijatelji su potvrdili da je bio tih, plah, te vrlo srdačan i obziran.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.