Nezaposlene majke u ŽZH dobit će 4.200 KM

Nezaposlene majke u Županiji Zapadnohercegovačkoj će nakon rođenja djeteta dobiti 4.200 KM što će im biti isplaćeno u 12 obroka, potvrđeno je u petak iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.

Na sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održanoj 30. ožujka 2022. usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnog zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom.

Navedenim Zakonom produženo je trajanje isplate novčane potpore ženama-majkama koje nisu u radnom odnosu sa šest na 12 mjeseci.

Sukladno navedenom Zakonu, Vlada ŽZH je na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH na sjednici održanoj 12. travnja 2022. donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice i visine naknade iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom kojom je visina potpore u mjesečnom iznosu povećana s 250 na 350 KM.

Sve žene-majke koje nisu u radnom odnosu, a koje predaju zahtjev za isplatu potpore po osnovu rođenja djeteta iza 7. travnja 2022. (dana stupanja na snagu Zakona), imat će pravo na novčanu potporu u trajanju od 12 mjeseci u mjesečnom iznosu od 350 KM.

Donošenje navedeni propisa ima ne samo ekonomsku, već i socijalnu opravdanost i predstavlja jačanje potpore obiteljima žena-majki koje nisu u radnom odnosu, priopćeno je u petak iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH na kraju kojeg je upućena uskrsna čestitka.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

  • Vlast je kupila sve. Objektivnost je negdje u ravnini s onom iz 60 -tih godina proslog stoljeca. Po onome sto se plasira u javnost ispada da nam teku med i mlijeko i da iz Irske i drugih zemalja dolaze u Hercegovinu raditi. Pored evidentne ne objektivnosti jos žalosnije i opasnije je to sto se narod zaglupljuje i tjera da živi u laži i iluzijama

 • Pohvalno, a šta je s onim majkama koje rade u privatnika? Taj isti privatnik treba isplaćivati bolovanje, dok od države dobiva povrat od 270 KM, što je samo doprinos za zdrav. osiguranje. Iz istog razloga se žene, koje prije nisu rodile, teško zapošljavaju u privatnim firmama! Trebalo bi i na tom pitanju malo poraditi!

 • A što s nama, majkama koje su izrodile djecu prije i odgojile ih bez jedne marke pomoći, baš nikakve?
  Mislim da bi bilo pošteno i tim majkama danas isplatiti te novce.

  • trebalo bi isplatiti svakoj koja je rodila od 1950-e godine na ovamo. Mislim, ima i starijih, ali se negdje granica mora postaviti.

  • Onim zenama stobsu rodile a koje nisu uzivale dok su se seksale ce se isplatiti, ali one koje su uzivale dok su se seksale prije ovog datume nema isplate.

 • Na ovakvu dobru vijest ovakvi komentari. 350 KM mjesečno godinu dana je mislim super pomoć roditeljima. Umjesto dosadašnjih 1.500 KM nezaposlenim majkama ide 4.200. Kada dodaš jednokratnu novčanu pomoć od grada i županije od po 500 KM dođe se do cifre od 5.200. To su novci na godišnjem nivou gospodo. A ove gluposti “sve zajedno taj iznos”, “odabrani što rade za vlast” je suvišno komentirati. U proračunu su predviđeni novci za tu stavku. Što jaču pronatalitetnu politiku i hrvatska vojska se diže.

  • Uvijek je za nekoga 2 mjeseca prije. Pravne stvari i stupanje na snagu tako ne funkcioniraju. Kako ćeš donijeti zakon koji će ti tek sad stupiti na snagu i sa njim retroaktivno obuhvaćati djecu rođenu prije 2 godine. Smiješno. I mene je mimoišlo ali ovo što pričaš nema smisla.

 • a majke koje su rodile 2 mjeseca prije ko sljivi, diskriminacija od strane ministarstva.
  Il uvedi za sve rodene u proslih godinu dvije il nikako.
  Cista kupovina poena.

  • Pa opet bi se bunio neko ko se rodio prije😁
   Čudan smo mi narod, ništa nam ne paše.
   Rodite još po jedno pa ćete dobiti i vi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.