Nezapamćen rat: U novogodišnjoj noći u Srbiji ubijen član crnogorskih mafijaških klanova

Prvoga dana nove godine u širem središtu Beograda ubijen je 41-godišnji Crnogorac Davorin Baltić. Njegovo tijelo pronađeno je desetak minuta prije ponoći u izrešetanom automobilu u Ulici internacionalnih brigada na Vračaru. Kad je stigla Hitna pomoć, dežurni liječnik mogao je samo konstatirati smrt.

Beogradski mediji to su ubojstvo odmah povezali s krvavim obračunom dvaju crnogorskih mafijaških klanova koji ratuju posljednjih nekoliko godina zbog nestanka 300 kilograma kokaina u Španjolskoj, piše beogradski Blic.

Rezervni položaj

U obračunu “škaljara” i “kavača” padale su glave u Kotoru, Budvi i Herceg-Novom, ali tom sukobu treba pripisati i veliki dio mafijaških obračuna u Beogradu u posljednje tri godine. U sukobu je ubijeno najmanje 20 ljudi, prenosi Jutarnji.hr.

Beograd je crnogorskim mafijašima većinom služio kao rezervni položaj, gdje bi se sklanjali pokušavajući se izvući iz krvavoga lanca osvete, ali kad su ubojstva i tamo zaredala od likvidacije Gorana Radomana s Cetinja u veljači 2015. u Novom Beogradu, beogradska policija ih je pohvatala na desetke. Baltić je navodno bio pripadnik kavačkoga klana.

Sve ukazuje na to da je riječ o obračunu kriminalnih grupa, izjavio je jučer direktor policije Srbije Vladimir Rebić.

Do sukoba je došlo nakon što je krajem 2014. nestalo oko 300 kilograma kokaina iz luke u Valenciji. Nestala droga procijenjena je na 15 milijuna eura. Do tada jedinstveni kotorski klan, koji se primarno bavio švercom droge, dijeli se na dvije frakcije, “kavače” i “škaljare”, koji ratuju do istrebljenja.

U sklopu toga rata ubijen je vođa navijača Partizana Aleksandar Stanković, poznat kao Sale Mutavi, prenio je B92. On je izrešetan u svom Audiju kad je krenuo iz teretane. Dvojica ubojica pucala su iz kalašnjikova i ispalila u njega 60 metaka. Stanković je navodno znao da mu se sprema likvidacija i nosio je pancirku, ali mu to nije pomoglo.

Ostao je živ

Prije mjesec dana na Cetinju je upucan bokser Dragan Roganović (29), ali je ostao živ. Policiji je rekao da nije vidio tko je pucao u njega kad je izlazio iz automobila pred svojom zgradom. Roganović je bio tjelohranitelj Gorana Radomana, prve žrtve obračuna dvaju klanova.

Krajem srpnja u sačekuši ispred svoga stana u Herceg-Novom ubijen je Niko Roganović (66), a njegov sin Duško Roganović (32) krajem travnja ostao je bez obje noge kad je aktiviran eksploziv u njegovu automobilu.

Preživjeli Duško Roganović tvrdi policiji da ne zna tko bi ga želio ubiti jer nije u sukobu ni s kim, no ipak je tražio da ga iz sigurnosnih razloga premjeste u Beograd na liječenje. Do siječnja 2016. bio je na odsluženju osmogodišnje kazne zatvora zbog ubojstva vođe beogradske navijačke skupine Delije Marka Vesnića.

Roganovići se smatraju pripadnicima kavačkoga klana. Ubijenom Niki Roganoviću, Duškovu ocu, devedesetih se sudilo za šverc 11 tona cigareta, a kapital stečen od dugogodišnjega rada u sivoj zoni uložio je u kamatarenje. Roganovići su ubijani ili uhićivani jedan po jedan – otac, sinovi, stric, tjelohranitelji. A zatim osveta: u listopadu je mučen pa s pet hitaca s leđa ubijen “škaljar” Pero Damjanović (37) iz Nikšića. Njega su oteli, mučili, ubili i zakopali pokušavajući prikriti ubojstvo.

U sukobu dojučerašnjih mafijaških kompanjona u prošle dvije godine gotovo bi svakoga mjeseca netko bio ubijen. Siječanj 2017. počeo je likvidacijom Đorđa Sekulovića jer se smatralo da je povezan s “kavačima”. U travnju je žrtva bio Duško Roganović, a nekoliko dana kasnije na balkonu stana u Beogradu ranjen je Miloš Đuričković, brat ubijenoga Radomira Đuričkovića i rođak ubijenoga Gorana Đuričkovića, pripadnika škaljarske skupine.

Da su u ovom ratu sva sredstva dopuštena, crnogorski mafijaši pokazali su sredinom 2016. kad je pokušan atentat na Tamaru Zvicer, suprugu Radivoja Zicera, kojega nazivaju vođom kavačkoga klana. Pucali su na njezin automobil u trenutku kad je u njemu bila s maloljetnom kćeri. Nakon toga nisu zabilježeni napadi na članove obitelji mafijaša, ali su u krvavim obračunima ubijena dvojica slučajnih prolaznika. Policije Srbije i Crne Gore izvele su više racija, ali su kriminalce većinom uspjele strpati u zatvor zbog prekršaja, poput nelegalnoga držanja oružja.

Kritična faza

Nakon ljetošnjega ubojstva Nike Roganovića, sukob je ušao u kritičnu fazu.

Nijedna se strana više ne može povući. To više nije samo sukob zbog krađe kokaina. Palo je puno krvi, mnogo obitelji je zavijeno u crno i njima je sada osveta jedini cilj, rekao je izvor iz policije Blicu prije posljednjega ubojstva.

Obje strane imaju samo jedan izbor, a to je da idu do kraja i u tom ratu neće prezati ni od čega, upozorio je upućeni izvor.

Posljednja likvidacija Davorina Baltića na Vračaru pokazala je da je Beograd crnogorskim mafijašima sada postao sve samo ne više sigurno utočište.

Nekoliko dana prije Nove godine beogradski mediji prenijeli su da Vladimir Roganović iz Herceg-Novog nudi novac srpskoj državi kako bi ga izručili Crnoj Gori. Ponudio je da će platiti zrakoplovne karte za sebe i policajce u pratnji samo da ga izruče Crnoj Gori. Očito je u strahu za sigurnost, jer u molbi navodi da je zračni prijevoz do Crne Gore mnogo sigurniji nego kopneni, gdje bi ga mogle vrebati brojne zasjede u kojima bi mogao biti životno ugrožen.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.