Neuralinkov moždani čip prvi put usađen u čovjeka

Neuralink moždani čip po prvi put je usađen u čovjeka, a primatelj tog implantata, koji je usađen u pacijenta u nedjelju, navodno se uspješno oporavlja, objavio je Elon Musk, tehnološki mogul koji stoji iza Neuralinka.

Početni rezultati pokazuju obećavajuću detekciju neuronskih signala, objavio je Musk na platformi X. Neuroni, prema definiciji američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, stanice su koje koriste električne i kemijske signale za prijenos informacija unutar mozga i cijelog tijela.

Neuralink je u 2023. godini dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za svoje prvo ispitivanje na ljudima, što je ključni korak u misiji tvrtke za rješavanje paralize i raznih neuroloških stanja.

Navedeno ispitivanje, poznato kao PRIME studija, uključuje kirurško postavljanje implantata sučelja mozak-računalo (BCI) u regiju mozga koja upravlja namjerom kretanja.

Cilj je osnažiti pojedince da upravljaju računalnim uređajima isključivo svojim mislima, koristeći “ultra fine” niti implantata za prijenos signala.

Nazvan “Telepatija”, početni proizvod Neuralinka trebao bi revolucionirati interakciju čovjeka i računala. Studija PRIME, koja koristi bežično sučelje mozak-računalo i kirurški robot, ima za cilj procijeniti sigurnost implantata, prenosi Zimo.hr.

Tvrtka se ranije suočila s nadzorom nad sigurnosnim protokolima i s prijavljenom novčanom kaznom zbog kršenja pravila prijevoza opasnih materijala te je pod istragom od strane američke Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC). Zabrinutost je podignuta nakon što su veterinarski zapisi otkrili probleme, uključujući paralizu, napadaje i oticanje mozga kod majmuna s implantatima.

Musk je branio istraživanje rekavši kako nijedan majmun nije umro kao posljedica implantata Neuralink, naglašavajući odabir terminalnih majmuna kako bi se smanjio rizik za one zdrave.

Vrijednost tvrtke Neuralink je procijenjena na 5 milijardi dolara u lipnju 2023. godine.

(www.jabuka.tv | Foto: Neuralink)

6 komentara

 • Pa jeli pederska desna ruka Schwaba, Harari, reka da ce se ljude hakirati. Puno toga nasi ljudi neznaju, sto se sprema. Mi smo vec 3 godine u ratu protiv covicanstva.

   • Strahimire ne se*i, tvoje mišljenje ne vrijedi ni kao zrno soli.
    Samo visiš po portalu i komentiraš kojekakve gluposti koje si pokupio na Facebooku ili Youtubu.

    Izađi vanka na zrak jednom i razbistri tu zatucanu glavu…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.