Hoće li Srbija ponovno uvesti obavezni vojni rok?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su mu danas predstavnici Glavnog stožera Vojske Srbije i Ministarstva obrane iznijeli, kako je naveo, uvjerljivu argumentaciju o tome da je potrebno da se vrati obaveza služenja vojnog roka i da im je naložio da mu do 1. svibnja dostave sve prijedloge na tu temu.

Vidjet ćemo hoće li to (vojni rok) biti u trajanju od 90 ili 100 dana, ili možda 110 dana. Kao i kada će to biti, kako ćemo ispuniti financijske i logističke pretpostavke, ali ćemo razgovarati, rekao je Vučić nakon obilaska naoružanja i vojne opreme u vojarni Topčider.

On je rekao da do 1. svibnja očekuje da mu predstavnici vojske dostave sve prijedloge o pitanju služenja vojnog roka i da će nakon toga, u suradnji s vojnim kabinetom i Vladom Srbije, odlučiti o tome i taj prijedlog proslijediti parlamentu.

Bit će nekih doktrinarnih promjena u narednom razdoblju, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije naveo je kako je na sastanku, na kome su državnom vrhu predstavljeni rezultati Vojske Srbije za 2023. godinu, zaključeno da je vojska ne samo održala već i unaprijedila svoje operativne sposobnosti u prethodnih godinu dana.

Unaprijedili smo sposobnosti značajno, ali smo to skupo platili u financijama. Ove godine i sljedeće, platit ćemo još mnogo skuplje, rekao je Vučić, javila je Beta.

Hrvatska: Oporba podržava umirovljenje vojnika s 50 godina, desnica za vraćanje vojnog roka

(www.jabuka.tv | Foto: Ministarstvo obrane Srbije / Vojska Srbije)

4 komentara

  • Treba ga uvesti i BiH, a ne danas sutra da nas netko napadne, tko ce nas braniti, omladina nesposobna, sjedi u kaficima po cijele dane, svak samo hoce u drzavne i zupanijske ustanove, treba promijeniti pravila

  • Svuda odjedanput vojni rok nuzan.
    Sta sljedi?, napade se uskoro Rusija?
    Nije dabe Vucic sa hrvatskim veleizdajnikom u Davosu gostovo. A NATO sa 90.000 vojnika u baltickom prostoru vjezbala ratovanje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.