Neumoljiva statistika – Široki uvijek prolazi ako je domaćin u uzvratu, a uglavnom ispada ako je gost! | Jabuka.tv

Neumoljiva statistika – Široki uvijek prolazi ako je domaćin u uzvratu, a uglavnom ispada ako je gost!

Nogometaši Širokog Brijega ovog ljeta imaju 14. izlazak u europska klupska natjecanja. Suparnik je kazahstanski Ordabasy, pa bez obzira na svu priču o dalekom i skupom putovanju te neugodnom suparniku Širokobriježani s Kazahstancima imaju pozitivna iskustva pošto su u sezoni 2012/13. eliminirali njihovog predstavnika Irtysh iz Pavlodara.

Široki Brijeg je protiv Ordabasya voljom ždrijeba trebao biti gost u prvoj utakmici, no naknadno je iz UEFA-e stigla obavijest da će ipak biti domaćin, iako iz kluba nisu dali (a možda ni oni nisu dobili) obrazloženje zašto je to tako.

Široki Brijeg ima stopostotan učinak u situacijama kada je u prvom susretu bio gost

Međutim, činjenice govore da ta zamjena domaćinstva nije dobra ako ćemo gledati kroz prizmu dosadašnjih europskih nastupa širokobriješkog kluba u tim prvim pretkolima, jer statistika kaže da je NK Široki Brijeg u dosadašnjim nastupima u Prvom pretkolu u 9 navrata izlazio kao pobjednik, dok je 4 puta bivao eliminiran, a što za klub koji dolazi iz Bosne i Hercegovine i nije loša statistika, jer bivalo je u tim sučeljavanjima u više navrata suparnika koji su bili papirnati favoriti, pa su ispadali od Širokog Brijega.

No statistika također kaže i sljedeće:

Široki Brijeg ima stopostotan učinak u situacijama kada je u prvom susretu bio gost. Imali su sedam takvih sučeljavanja i svih sedam puta prošli dalje u Prvom pretkolu Europske lige ili Lige prvaka.


2003/04

VTJ Kobe Senec (Slovačka) – 3:0, 2:1

2005/06

Teuta Dures (Albanija) – 3:0, 1:3

2006/07

Šahtjor Soligorsk (Bjelorusija) – 1:0, 1:0

2009/10

Banants (Armenija) – 0:1, 2:0

2010/11

Olimpija Ljubljana (Slovenija) – 3:0, 2:0

2013/14

Irtysh Pavlodar (Kazahstan) – 2:0, 2:3

2014/15

Gabala (Azerbajdžan) – 3:0, 2:0


Dakle – Sedam od sedam! I kao što je vidljivo iz ostvarenih rezultata već su u prvim dvobojima slavili u gostima u 5 od tih 7 dvoboja, dok su jedino protiv albanske Teute i spomenutog Irtysha morali stizati zaostatak što su na kraju i uspjevali. U četiri navrata bi u uzvratima novim pobjedama potvrdili prolaz dalje, dok su jedino nakon gostujućeg slavlja kod Banantsa iz Armenije uzvrat kući izgubili, ali su ipak bili ukupni pobjednici.

Kad su u prvim susretima imali ulogu domaćina prošli su jedino protiv Kopera

Što se tiče onih situacija kada su bivali domaćini u prvim, a gosti u uzvratnim dvobojima situacija ni izbliza nije tako bajna, jer su na tek 33 posto uspješnosti, odnosno imaju dva prolaza iz šest pokušaja:


2004/05

Neftchi Baku (Azerbajdžan) – 2:1, 0:1

2007/08

Koper (Slovenija) – 3:1, 3:2

2008/09

Partizani Tirana (Albanija) – 0:0, 3:1

2011/12

Olimpija (Ljubljana) – 0:0, 0:3

2012/13

St. Patricks (Irska) – 1:1, 1:2 (produžetak)

2016/17

Birkirkara (Malta) – 1:1, 0:2


Dakle, kad su u prvim susretima imali ulogu domaćina prošli su jedino protiv Kopera kada su i u uzvratu bili bolji, te protiv Partizanija iz Albanije kada su nakon domaćih 0:0 u gostima slavili s 3:1, dok u četiri preostala slučaja nisu bili uspješni.

Vjerujemo kako će ipak toj neugodnoj tradiciji doći kraj, te da će igrači Gorana Sablića “preskočiti” Ordabasy

Zanimljivo je vidjeti kako su svaki put remizirali kao domaćini u četiri posljednja dvoboja u sklopu prvih pretkola kada su bili domaćini u prvim susretima, a u tri posljednja takva sučeljavanja gubili su uzvratne dvoboje i tako se opraštali od Europe.

Vjerujemo kako će ipak toj neugodnoj tradiciji doći kraj, te da će igrači Gorana Sablića “preskočiti” Ordabasy i izboriti Drugo pretkolo i utakmice sa škotskim Aberdeenom, odnosno u tom 14-om izlasku u Euro Kupove izboriti i jubilarni deseti prolaz dalje.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Pa domacinstvo je zamijenjeno jer je UEFA tako nalozila a razlog je veoma jednostavan jer ovaj klub ne moze igrati na svom stadionu vec u drugom gradu, a na tom istom stadionu igra drugi kazahstanski predstavnik prvo pretkolo u utakmice su se poklopile pa je doslo do zamjene. nasi su cak izjavili da im je bolje da igraju kuci prvu

  • Najbolje bi bilo da pitamo uefu imaju li pravo samo ovu tekmu za kazahstance igrati nasi nogometni prijatelji iz sarajeva.Puno lakse bi bilo sirokom tad bar opalit po golu,nevjerovatno je kolika se pozornost daje klubu kvalitetom Troglava iz Livna koji je isprosio kup na sramotan nacin,iduca koreografija bar nek bude neka zahvala sarajlijama i mostarcima,bio bi red

    • Prolazak u iduće pretkolo je riješen sa Kazahstancima, a kup su nam poklonili ovi nasi sportski prijatelji iz Sarajeva i Mostara. Koliko nas vole ove godine nam poklanjaju i prvenstvo. Kmeeee

Komentiraj: