Nepredvidiva situacija: Svijetu prijete veliki sukobi

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorio je u subotu u Münchenu da se svijet početkom 2018. suočava s brojnim sigurnosnim izazovima i prijetnjom velikih sukoba u različitim regijama.

U međunarodnoj politici trenutno se osjeća nedostatak predvidivosti i pouzdanosti, rekao je Gabriel drugoga dana konferencije o sigurnosti u glavnom gradu Bavarske.

Rat u Siriji postaje akutna opasnost za naše bliske partnere, dodao je šef njemačke diplomacije misleći na članicu NATO-a Tursku. Govoreći o nuklearnoj krizi na Korejskom poluotoku, rekao je da Zimske olimpijske igre mogu tek privremeno ublažiti ekstremno opasnu eskalaciju povezanu sa sjevernokorejskim nuklearnim programom.

Od ostalih prijetnji Gabriel je spomenuo ambiciju Kine za globalnom dominacijom, rusku upotrebu vojne moći te rastući nacionalizam i protekcionizam.

Brexit i budući odnosi Velike Britanije s EU-om bit će u fokusu drugoga dana jednoga od najvećih globalnih foruma za raspravu o sigurnosnoj politici. Na neformalnom sastanku čelnika iz 80 zemalja govorit će britanska premijerka Theresa May, dan nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Druga važna tema je financiranje NATO-a, o kojem će, među ostalima, govoriti savjetnik za nacionalnu sigurnost američkoga predsjednika H. R. McMaster.

Sudionicima konferencije obratit će se i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker te premijeri Poljske, Austrije i Turske Mateusz Morawiecki, Sebastian Kurtz i Binali Yildrim.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.