Nepoznati virus poharao djecu u TŽ, provjerili smo stanje u Hercegovini

Čak 100 djece, uglavnom predškolskog uzrasta, proteklog vikenda javilo se u Univerzitetski klinički centar u Tuzli s istim simptomima koji ukazuju na moguću zarazu virusom, ali njegova točna vrsta još uvijek nije utvrđena.

U proteklih mjesec dana tuzlanskim liječnicima javljala su se djeca predškolskog, ali i školskog uzrasta s istom kliničkom slikom koju su pratili dijareja, povraćanje i blaži oblik dehidracije.

Međutim, stanje se znatnije uozbiljilo u proteklim danima vikenda, kada se u Univerzitetski klinički centar u Tuzli javilo 100 djece, uglavnom predškolskog uzrasta.

Liječnici su obavili više analiza na viruse koji se pojavljuju u ovom godišnjem dobu, ali su rezultati bili negativni.

Tuzlanski liječnici trenutno vrše testiranja na još nekoliko vrsta virusa koji se rjeđe pojavljuju, među kojima je i takozvani norovirus, a rezultati analiza se očekuju.

Kako doznaje portal Jabuka.tv, u Hercegovini nema oboljele djece s ovim simptomima. Tu informaciju su za naš portal potvrdili iz SKB Mostar i Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Situacija na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar je uobičajena za ovo doba godine po pitanju broja hospitalizirane djece od stomačne viroze te nije primjetan njihov povećan broj. Također, u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar nema povećanog broja pacijenata koji se liječe od komplikacija uzrokovanih stomačnom virozom nego je čak primjetan manji broj tih pacijenata u odnosu na prethodne godine, kazala je za portal Jabuka.tv glasnogovornica SKB Mostar Adrijana Pandža.

Trenutno u Županiji Zapadnohercegovačkoj nema službenih prijava sličnih slučajeva kod djece, izjavila je za portal Jabuka.tv ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke dr. Andrea Jurić.

(www.jabuka.tv)