Argentinac počasni građanin Livna

Dan Grada Livna i 1129. obljetnica prvog spominjanja Livna i livanjskog kraja u pisanom dokumentu Povelje kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine u utorak su svečano obilježeni svečanom sjednicom Gradskog vijeća, a počasnim građaninom tog grada proglašen je Rodolfo Barrio Saavedra ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Livna.

Proslava je započela tradicionalnom Budnicom zvucima Gradske limene glazbe HKUD-a Dinara. Potom je u crkvi Svih svetih u Livnu služena sveta misa za sve stanovnike grada i sve poginule branitelje koju je uz koncelebraciju drugih svećenika predvodio župnik fra Vinko Sičaja.

Nakon svete mise u dvorani Narodnog sveučilišta održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća Livna.

Nazočne je pozdravio i svim stanovnicima Livna 1129. rođendan čestitao gradonačelnik Darko Čondrić koji je u svom obraćanju govorio o ulaganjima u brojne infrastrukturne projekte i planovima u budućnosti koje namjerava realizirati.

Na dan našega grada želim zahvaliti svima koji su svojim zalaganjem i radom doprinijeli stvaranju i razvijanju Livna, koji svojim trudom i nesebičnim radom pomažu u opstojnosti i napretku našeg livanjskog kraja, kazao je gradonačelnik Čondrić.

Na današnjoj svečanoj sjednici Odlukom Gradskoga vijeća za počasnog građanina Grada Livna, proglašen je Rodolfo Barrio Saavedra zvani Argentinac ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Livna zbog, kako je obrazloženo, davanja nemjerljivog doprinosa u obrani Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Rodolfo Barrio Saavedra rođen je 4. studenog 1959. godine u Argentini. Bio je poručnik u argentinskim komandosima, a ozbiljno je ozlijedio kuk 23. siječnja 1989. godine tijekom napadana na La Tabladu.

Potom se umirovio te 1991. godine otišao i pridružio se Hrvatskoj vojsci te Hrvatskom vijeću obrane gdje je stekao titulu brigadira.

Nakon umirovljenja radi za australsku tvrtku kao savjetnik za sigurnost i trenutno radi u Iraku.

1995. godine u Hrvatskoj je odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, a 1997. godine Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Tijekom Domovinskog rata sa svojom 1. hrvatskom udarnom bojnom Vukovi, kasnije 1. bojna 4. gardijske brigade, sudjelovao je u obrani Livna.

Nakon svečane sjednice položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda u Livnu.

Rimac: Investirali smo skoro milijun maraka u Livno

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Dolje ima milione naših, treba to povezat. Ima na stotine stranica gdje Hrvatski potomci traže pradjeda, porijeklo itd samo svi pišu na španjolskom…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.