Neodgovorno vlasništvo uzrok je sve većeg broja pasa lutalica u BiH

Fondacija Dogs trust organizirala je u Sarajevu edukativno-zabavni događaj kojim je ukazala na odgovorno vlasništvo pasa.

Šef Fondacije Anel Bećirović naglasio je ključnu važnost odgovornog vlasništva pasa, posebno u kontekstu cjelovitog i održivog rješenja problema uličnih pasa.

”Poznato je da je neodgovorno vlasništvo glavni izvor uličnih pasa u BiH, što je u kombinaciji sa slabo provedbom zakona dovelo do znatne eskalacije problema”, istaknuo je.

Smatra da su najvažniji principi odgovornog vlasništva sterilizacija pasa, mikročipiranje i ne ostavljanje pasa na ulici.

Također je najavio da će Fondacija u 2015. godini sterilizirati i pregledati 80 posto ukupne populacije pasa u Sarajevu, čime će se približiti konačnom cilju, a to su ulice bez pasa-lutalica.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša sarajevske županije Zlatko Petrović kazao je da problem pasa-lutalica nije prisutan samo u sarajevskoj županiji već i u cijeloj državi.

”Kvalitetno surađujemo i imamo niz sustavnih mjera, ali ti efekti još nisu evidentni na ulicama Sarajeva. Međutim, siguran sam da će se u veljači osjetiti razlika u pozitivnom smislu”, zaključio je.

Fondacija je također donirala i dvije korpe za pseći otpad koje su postavljene u parku na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović i Vilsonovom šetalištu.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.