Nema spasa: Abraham Grupa se povlači iz Aluminija

Nema spasa za poslovne nade stotina bivših radnika ugašenog mostarskog Aluminija, nekad najbogatije hercegovačke kompanije poznate po visokim primanjima, ali i najvećeg bh. izvoznika. Izraelsko-kineski partner zastupan Abraham grupom povlači se iz Aluminija samo koji mjesec nakon što je zasjeo u urede u južnim mostarskim predgrađima.

Kako doznaje portal Klix.ba Abraham Grupa od preuzimanje Aluminija, odnosno njegovog iznajmljivanja postrojenja od uništene kompanije, početkom travnja ove godine povlači se jer nije pronašla niti jedan biznis model po kojem bi poslovala pozitivno.

Izraelci, koji su zastupali kineske kompanije, a poslovali preko novoosnovanog poslovnog subjekta Aluminij Industries d.o.o., koji je povezivan i s interesima domaćeg HDZ-a, nije ispunio ništa od onog što se ugovorom obvezao.

Nove “gazde” preuzele su obavezu da u roku od 60 dana zaposle najmanje 80 radnika “ranijeg” Aluminija, a da će u 90 dana pokrenuti postupak proizvodnje u Livnici. Nakon što se ništa od toga nije dogodilo, a nadležni ministar Nermin Džindić predstavnik najvećeg pojedinačnog vlasnika Vlade Federacije BiH, najavio raskid ugovora, ekipi koju zastupa Amir Gross Kabiri preostalo je samo povlačenje.

Izraelci će, kažu izvori upućeni u zbivanja u Baćevićima, probati poslati spin o posljedicama pandemije koronavirusa, nepovoljnim kretanjima na tržištu te sličnim tvrdnjama, ali je činjenica da se spomenuti nisu snašli i da im je i pored višemjesečne vanjske analize Aluminij i njegovi procesi ostali nepoznati.

Nakon odlaska stranog partnera Aluminiju predstoji stari scenariji koji je bar godinu i po dana bespotrebno odlagan, a on se ogleda u stečaju kompanije koja je do prije godinu dana zapošljavala više od 900 radnika.

Iza Aluminija ostaje imovina za koju se već “čeka u redu”, Vlada FBiH koja je odlučila nakon svega da zaštiti svoje interese te radnici kojima su nade o novom poslu ponovno ugašene.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

 • Tko normalan moze uci u taj kriminal i kaljuzu nasih lopova, kriminalaca. Eto prilike da se odgovorni procesuiraju a imovina njihova oduzme koju su nelegalno stekli. Ili ce se povuci paralela izmedu kriminala raspiratori, korona i Aluminij i nitko nikoga ne spominje ne fira i nikom nista. Kriminalna politicka mafija jako dobro suraduje i zajedno kontroliraju sve procese i sve institucije koje bi trebale sve ovo istraziti i odgovorne kazniti… Ovi nasi politicari od Dejtona do danas nikako da nadu zajednicku rijec, dogovor za boljitak svih nas gradana u BiH. Ali na ovom polju kriminala, ustupaka, pogodovanja jedni drugima su naj jaci. To im ide pravo. Zato su nam politicari jedni od bogatijih u BiYh uz ratne profitere i podljeratne mafijase koje du oni i napravili. Direktori javnih poduzeca, menadzeri, kladionicari, lutrija, bingo, gradevinska mafija. Svi du umrezeni i jako dobro suraduju sa politikom i politicarima…

 • Ne povlači se nitko već je Aluminij sada samo dio iživljavanja nad Hrvatima. A za dugove izvolite pogledati davnu reviziju KPMGa i pitanja gospodinu Bradvici i njegovim ugovorima

 • Otkad su dugovi preveliki? Od 2013.te godine samo slušamo o propasti Aluminija. Da su htjeli mogli su još 2014. te godine isključiti struju Aluminiju i poslati sve kući. I šta bi time dobili?

 • Mijo Brajković HDZovac podigne Aluminij od 97. na noge, od firma u odličnom stanju. Vlada u Aluminiju, dođe platforma odjednom za nekoliko godina dug Aliminija samo za struju 150 milijuna, dug prema dobavljačima. Onda cijena sirovine pada na tržištu, dugovi su tu i aj ti izvlači iz toga.

 • Pa sto je sad ovo?Zar “nece u kolovozu”pocet raditi?Ja vec mislio,zvati sina iz Njemacke,da se vrne i da trazim neku stelu, da ga zaposlim?!Pomislio sam..ha evo u Aluminiju su uvjek bile dobre place,pa da se vrati,ljepse je tu kod nas!Bas te me razocarali!A idi, nosi vas dobra sreca,sto mlatite praznu slamu?Tko ce doci u taj i takav kriminal i lopovluk?Ako jeste i trebalo sto biti,iole normalni ljudi,kad su vidjeli stanje,da im ga daju i za dzabe ne bi!Nek Bradvica i ini vrate onih pola milijuna KM sto su im dali, kao nagradu za pljacku milenija,a ne stoljeca!

 • Zidovi su naumili uzeti ovo poduzeće i ponovno ga dići na noge uz maksimalnu zaštitu radničkih prava jer jedino uz zaštitu radničkih prava ovakva poduzeca mogu dugoročno radit. Potencijal Aluminija je beskonačno jak i ne sumnjam da će Aluminij bit jaci nego što je bio jer on to realno moze. Živi bili pa vidjeli…

 • Gospodin Kabiri direktor Abraham grupe je u mostaru skoro godinu dana. Zar mislite da bi ozbiljan biznismen kao što je on bio godinu dana tu da od toga neće biti ništa?

 • Abraham grupa u cijeloj priči pravno ne postoji osim kao zec u šeširu koji se vadi po potrebi za bacajnje dimnih bombi sa ciljem odvođenja javnosti na steanputice krivih mišljenja.. Postoji samo novoosnovano poduzeće zvučnog imena Aluminij industri koje je sklopilo sa Aluminijem doo ugovor o najmu. Vlada FBiH je dala suglasnost za najam aluminijskog kombinata čija je vrijednost oko 170 000 000 eur poduzeću bez ikakvih referenci i koji ima temeljni kapital od 5 000 KM za koji se gosp.Dragan Čović kako sam kaže lavovski izborio da dobije aluminij još jednu priliku ( ne aluminijski kombinat i njegovi dioničari, nego Čović se izborio za priliku alumini industri) .

 • Abraham grupa pravno ne postoji u cileloj priči oko aluminijskog kombinata ,osim kao zec u šeširu da se vadi po potrebi bacanja simnih bonbi sa ciljem odvođenja javnog mnjenja na stranputice krivih mišljenja.
  Ono što pravno postoji i za što se dr.Čović sam lavovski borio u Sarajevu kad kaže da aluminijski kombinat zaslužuje dobiti još jednu priliku je poduzeće zvućnog imena bez ikakvih referenci i kapitala izuzev 5 000 KM osnivačkog kapitala je Alumini industri…
  Upravo je dr.Čović uspio kod Bakira izlobirati da vlada fbih da sugkasnost u najam Aluminij doo čija je vrijednost oko 180 000 000 eura ovakvom poduzeću koje je dobilo čudesnu priliku a ne aluminij doo kako je javnost radosno pomislila…
  Ovaj zločin je daleko veći od afere respiratori i nema nikakve veze sa nacionalnim pričama nego isključivo sa teškim gospodarskim kriminalom …

 • Povukli se ovi ili ne lopove koji su pokrali aluminij, pravili stetne ugovore treba Sudski goniti i opljackano oduzeti.. Svi su tu krali od HDZ, SDP, Lijana, Prndelja, Ljubica njihovoh poslusnika, direktora. Sve istraziti i sve ih procesuirati. Unistili su i opljackali zilu kucavicu hrvatskog naroda Hercegovine. Ovo je hore od ratnog zlocina… A sve nasi domoljubi i patriote.. Nije se mogla desiti ovakva pljacka bez odobrenja politike…

 • Ne nasjedajte na spinove koji dolaze iz Sarajeva. U ponedeljak pocinje 15-20 ljudi raditi u ljevaonici. Tiha voda bregove valja.Pomalo….

 • Treba Vladu federacije i HDZ poslati u stečaj,a Bradvicu direktore poslije i sve Uprave zajedno sa NO u zatvor i oduzeti im svu lopovski stečenu imovinu,pa tek onda će bivši djelatnici Aluminija malo odahnuti i reći ima pravde…..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.