Nema odgađanja nastave u HNŽ-u, očitovanje o preporukama iz FBiH do petka – Jabuka.tv

Nema odgađanja nastave u HNŽ-u, očitovanje o preporukama iz FBiH do petka

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a održalo je u utorak sastanak.

Na njemu je, s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, sukladno zapovijedima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donio nove zapovijedi.

Ističe se kako se postupci nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu novog koronavirusa (COVID- 19), a koji su se primjenjivali prema svim putnicima koji dolaze s područja NR Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, od sada primjenjuju na sve putnike koji dolaze iz Francuske, Njemačke i Španjolske.

Građani Hercegovačko-neretvanske županije koji dolaze iz tih zemalja obvezni su javiti se svom izabranom obiteljskom liječniku radi izdavanja rješenja o obvezi izoliranja u trajanju od 14 dana.

Županijskom i gradskim/općinskim sanitarnim inspektorima naloženo je da svim stranim državljanima sa stalnim ili privremenim boravkom u BiH koji ulaze u Hercegovačko-neretvansku županiju iz tih zemalja propišu mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

Preporučuje se građanima BiH i stranim državljanima sa stalnim ili privremenim boravkom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji da ne putuju u navedene zemlje, odnosno NR Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran, Francusku, Njemačku i Španjolsku.

Zapovijed Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ kojom se nalaže da se u zdravstvenim ustanovama na području HNŽ obustave redoviti specijalističko-konzultativni pregledi, a neophodni specijalističko-konzultativni pregledi obavljaju po procjeni specijalista, odnosi se na sve zdravstvene ustanove bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositelje privatne prakse u HNŽ.

Nalaže se prijevoznicima da pri prelasku granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze federalni granični sanitarni inspektori, kao što su granični prijelazi GP Bijača, GP Gorica, GP Kamensko – Livno, GP Izačić, GP Orašje, te GP Šamac- Domaljevac.

Mostarski Dom zdravlja radi normalno: Ne širite dezinformacije!

Vozači koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Hercegovačko-neretvansku županiju moraju biti u izoliranju do dolaska na sljedeći prijevoz, te su po povratku ponovno dužni podvrgnuti se izoliranju. Slijedom navedenog, preporuča se svim prijevoznicima i drugim gospodarskim subjektima da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi, bitno je napomenuti da su poslodavci, poglavito poslodavci u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila. Također, neophodno je da se vozači telefonski jave svom obiteljskom liječniku, odnosno higijensko-epidemiološkoj službi nadležnog doma zdravlja odmah po dolasku iz epidemiološki ugroženih zemalja koji će ih uputiti o daljnjem postupanju.

Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ dužno je naložiti svim hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana-iznajmljivačima da registriraju dolaske gostiju-turista iz ugroženih zemalja NR Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, Francuske, Njemačke i Španije koji su posljednjih sedam do 14 dana boravili u ovim zemljama, te da odmah kontaktiraju nadležnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Županije.

Zabranjuje se obavljanje praktične nastave/prakse u zdravstvenim ustanovama na području HNŽ.

Kvesić: Koronavirus još nije stigao u Hercegovinu, nastavu treba prekinuti

Javnost se upozorava da neprovedba naloženih mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa, podliježe prekršajnoj odgovornosti, jer je člankom 225. Kaznenog zakona Federacije BiH utvrđeno kazneno djelo: “Prenošenja zarazne bolesti”. Naime ovom odredbom decidno je regulirano da tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno tijelo zdravstvene službe određuje preglede, dezinficiranje, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprječavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti i do opasnosti prenošenja zarazne bolesti na ljude, bit će kažnjen kaznom zatvora do jedne godine.

Osobe nad kojima se provode mjere s ciljem sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19) obvezne su striktno se pridržavati propisanih mjera jer će, u protivnom, protiv njih biti pokrenuti prekršajni, odnosno kazneni postupci.

Svi koji imaju informacije da se pojedine osobe ne pridržavaju propisanih mjera dužni su obavijestiti nadležne epidemiologe ili nadležne sanitarne inspektore, odnosno Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

Na kraju sastanka, Krizni stožer je dobio novu Zapovijed kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te će se o njoj očitovati najkasnije do petka, navodi se u priopćenju.

Ove naredbe županijskog kriznog stožera pridržavat će se sve obrazovne ustanove na području ove županije dok se ne donese nova odluka.

Pogledajte naredbu Federalnog ministarstva zdravstva

Predložen prekid nastave u FBiH

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Pa što se taj momak nije javio u Službu a ne išao o odmah doma?
   A kako je uopće došao iz Italije?Da li preko C. gore?
   Da li ga je policija kao što kažu na TV propatila do na granicu,i zašto na granici nije pregledan i poslan u karantenu?
   A vozače koji se vraćaju iz Italije ,oni slobodno šetaju i odlaze u crkvu,trgovine itd.

 • Evo da se desi slučaj. Koliko mi u žzh imamo adekvatne medicinske opreme da se borimo s ovim? Da jedan po jedan oboli ne bi se snašli a zamisli sad 3000 ljudi iz širokog treba medicinsku pomoć. U domu zdravlja imamo ljudstva za na ruke prebrojat. Hanzaplast im luksu. Ne da se rugam osoblju domu zdravlja nego je realnost ta da smo po pitanju zdravstva jedva neki klošari. Ako ima 20 komada infuzije na lageru sada evo glava. Šta je to respirator? Mislite li vi da će vas zapast? Preživi će oni koji imaju za platit.

 • Djeci su roditelji vozaci kamiona koji stalno borave po italiji i ostalim krajevima pa nek nek o djete pokupi i donese u skolu ondace bit ajme i kuku pace neko poene pokupit trebalobi im s puta direkt u kucu njihovu doc s njima kavu popit

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.