Nećete vjerovati od kojih se nezdravih sastojaka radi Nutella

Iako je riječ o jednom o najpopularnijih čokoladnih namaza na svijetu, nitko ne osporava činjenicu da Nutella nije baš zdrava. Zapravo, teglica od 400 g ovog čokoladnog savršenstvaadrži više od 227 g šećera, prenosi Mirror

Iako to bez sumnje pridonosi njezinom ukusu, porcija od samo 20 grama zadovoljava dvije trećine našeg potrebnog dnevnog unosa šećera. Ali Nutella nije napravljena samo od šećera.

Iako sadrži samo pet sastojaka, možda ćete biti iznenađeni kada vidite kako su ti sastojci raspoređeni.  Pet sastojaka su palmino ulje, kakao, lješnjaci, obrano mlijeko u prahu i šećer.

Osim činjenice da je u Nutelli jako puno šećera, a vrlo malo lješnjaka, dodavanje palminog ulja kao sastojka izazvalo je kontroverze u prošlosti. Od maslaca od kikirikija do sapuna, palmino ulje se nalazi u stotinama hrane i proizvoda.

No, 2016. godine Ferrero (koji proizvodi Nutellu) morao se braniti od zahtjevaEuropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja je tvrdila da je palmino ulje kancerogeno.

Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja imala bi inferiornu zamjenu za pravi proizvod, to bi bio korak unatrag, rekao je Vincenzo Tapella iz Ferrera.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.