“Nebeski letači”: Literarni i likovni spomenik za stradale u tragediji u Mostaru

U petak 11. svibnja u 11 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru bit će predstavljena knjiga za djecu “Nebeski letači”.

O knjizi će govoriti književnica Sonja Jukić, koja je i uredila zbirku, te širokobriješka akademska slikarica Kristina Ćavar, koja potpisuje ilustracije i dizajn knjige, a programom će moderirati Ana-Marija Dedić.

Knjiga je posvećena Lani i Luki, djevojčici i dječaku koji su prije godinu dana, 13. svibnja 2017. godine, smrtno stradali u zrakoplovnoj nesreći u Mostaru. Napisala ju je Milena Jukić Bandić, uz potporu Osnovne škole Silvihe Strahimir Kranjčević u Mostaru, koju su pohađali Lana i Luka.

Drago Krpina u recenziji knjige istaknuo je da ona ima i značaj svojevrsnoga literarnoga spomenika posvećena Lani i Luki, koji će trajno čuvati uspomenu na njih.

Ideja za realizaciju ovoga projekta gotovo se i sama nametnula. Bilo je očekivano da će Škola obilježiti prvu obljetnicu tragičnoga stradanja svojih sugrađana, a posebno svojih učenika, Lane i Luke Lovrića. Logičan slijed, s ciljem očuvanja uspomene na njih, rezultirao je izdavanjem zbirke poezije i kratkih priča za djecu “Nebeski letači”, izjavila je za portal Jabuka.tv Milena Jukić Bandić.

Knjiga sadrži 11 priča za djecu, osam pjesmica i dva igrokaza. Ilustraciju i dizajn knjige potpisuje širokobriješka likovna umjetnica Kristina Ćavar, koja je istaknula da je likovni izraz nastojala prilagoditi i pojednostaviti.

S radošću sam radila ilustracije i prijelom knjige “Nebeski letači”. Nastojala sam pojednostaviti likovni izraz u ilustraciji te na taj način priču ili pjesmicu nadopuniti ilustracijom da bi bila razumljiva svakom uzrastu djeteta; od predškolskoga do prvih razreda osnovne škole, objasnila je za portal Jabuka.tv Kristina Ćavar.

 

Kako dodaje, i u njezinome životu sudjeluje i postoji mnogo nebeskih letača.

Svakoga od njih sam se prisjetila radeći na ovoj knjizi… No, smatram da smo svi pozvani učiniti ovaj svijet malo boljim mjestom za život, unatoč svim poteškoćama. Vjerujem da “Nebeski letači” slave sve ono pozitivno i djetinje što nosimo u sebi te se nadam da će djeca uživati čitajući Milenine pjesmice i priče te gledajući moje ilustracije. Duboko sam zahvalna Bogu i Mileni Jukić Bandić na povjerenom zadatku. Radila sam s mnogo ljubavi i vjerujem da će se to osjetiti prelistavajući ovu knjigu, zaključila je širokobriješka umjetnica za portal Jabuka.tv.

(www.jabuka.tv | Beat Čolak)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.