Navijači Hrvatske i Portugala dobivaju prijenosne pepeljare

Na Nacionalnom stadionu u Lisabonu, gdje će u subotu igrati nogometaši Portugala i Hrvatske, pušačima na tribinama dijelit će se prijenosne pepeljare kako ne bi bacali opuške na tlo.

To je dio šire kampanje nazvane “Portugal nije pepeljara”, kojom se posljednjih godina nastoji promijeniti ponašanje i podići svijest o zaštiti okoliša.

Opušci su izrađeni od vrste plastike koja dugo ostaje u okolini, a njezine otrovne kemikalije onečišćuju more te su pogubne za biljni i životinjski svijet u njemu.

Na tribinama Nacionalnog stadiona očekuje će se i do 37.500 gledatelja, od kojih bi 800 mogli biti navijači Hrvatske.

Dalić objavio konačni popis igrača za Euro

Portugal i Hrvatska će od 18.45 sati igrati prijateljsku pripremnu utakmicu za Europsko prvenstvo koje počinje za šest dana.

Tamošnji sportski kompleks poznat je i pod imenom “Jamor” pa je portugalski nogometni savez pokrenuo akciju “Jamor nije pepeljara”, pozvavši pušače da uzmu privremene pepeljare koje će im ondje dijeliti.

Slična je akcija bila organizirana 26. svibnja na finalu portugalskog nogometnog Kupa kada je odraslim pušačima podijeljeno 1.500 pepeljara koje omogućuju privremeno sklanjanje opušaka do njihova sigurnog odbacivanja.

Na otoku Madeiri, gdje je rođen kapetan portugalske reprezentacije Cristiano Ronaldo, regionalna vlada podijelila je kupačima 10.000 takvih pepeljara kako opušci ne bi završili na plažama, a zatim i u moru. Takve inicijative pokrenute su i u gradovima da bi ulice bile čiste.

(Hina | Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.