Promotori zelene mobilnosti: Vlakom do Mostara, biciklima do Čapljine

U cilju promociju zelenih, ekološki prihvatljivih vidova transporta, izaslanstvo s oko 20-ak osoba na čelu s Matejom Zakonjšek, direktorom Stalnog tajništva Transportne zajednice te predstavnika Europske komisije u subotu su vlakom stigli iz Sarajeva u Mostar, a potom nastavili vožnju električnim biciklima do Čapljine.

U Mostar smo došli s ciljem promocije održivih načina transporta kao i smanjenja zagađenja te i na taj način unaprijediti zdravlje građana zapadnog Balkana, kazao je Zakonjšek novinarima po dolasku u Mostaru.

On smatra kako će do 2050. godine emisije zagađenja biti udvostručene, pa su problem velikih klimatskih promjena detektirali i donositelji odluka, lokalne vlasti.

Zakonjšek je podsjetio je da je s tim ciljem prethodna dva dana održan Summit zelene mobilnosti u Sarajevu, a sve kako bi se potaknula rasprava, razmijenila znanja, te podigla svijest o razvoju održive, digitalne, otporne i ekološki prihvatljive transportne infrastrukture i poslovanja.

U okviru Summita potpisana je i Deklaracija održive mobilnosti, a kojom su se vlasti iz regije obvezale da razvijaju ove načine transporta u cijeloj regiji i u skladu s europskim politikama.

Foto: Fena

Veleposlanik Slovenije u BiH Damijan Seder istaknuo je kako je s obzirom na napredak transporta, regionalna komunikacija i dalje loša.

Dugo se putuje, skupo je, i putuje se na neodrživ način te u tom kontekstu intencije su pronaći najbolje rješenje, rekao je Seder.

U ime Grada Mostara izaslanstvo su dočekali Slaviša Kovačević, načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara, direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel te direktorica Turističke zajednice Grada Mostara Elvira Dilberović.

Foto: Fena

Mi nismo svjesni, oni koji žive ovdje, koliku prijetnju može izazvati masovni turizam u našoj zemlji. Stoga moramo podizati svijest i brinuti o tome kako zaštiti ne samo prirodne ljepote nego i kulturno blago i sve ono što predstavlja kulturnu atrakciju za turiste koji dolaze u posjet BiH. Ovo (održivi transport) je jedan od načina da počnemo sistematski brinuti koliko možemo i koliko dozvoljavaju ljudski i financijski resursi, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Mostara Elvira Dilberović.

Kako je rečeno, prethodna dva dana na Summitu zelene mobilnosti, cilj je da do 2030. godine građani imaju mogućnost koristiti ekološki javni prijevoz, tramvaje, trolejbuse, vlak i električne autobuse.

Foto: Fena

U tom kontekstu, sudionici sumita čiji su organizatori Stalno tajništvo Transportne zajednice i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Njemačke (BMZ), su razgovarali o planovima kako to dodatno poboljšati.

Podsjetimo, u okviru sumita predstavljeni su i inovativni parkinzi za bicikla koji su bili poklon organizatora Sumita građanima Sarajeva, s ciljem promoviranja biciklizma kao održivog načina urbane mobilnosti.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.