NASA šalje dron na Saturnov mjesec u potragu za porijeklom čovječanstva

NASA planira poslati dron nazvan Vilinski konjic na Titan, najveći Saturnov mjesec, rekla je ta agencija u četvrtak najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčevog sustava u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.

Danas s ponosom najavljujem da će naša iduća misija, Vilinski konjic, istraživati najveći Saturnov mjesec, Titan, rekao je najviši dužnosnik NASA-e Jim Bridenstine u videokonferenciji.

Vilinski konjic, dron veličine vozila za golf s četiri propelera, krenut će 2026. na osmogodišnju misiju prema Titanu, mjesecu koji orbitira oko plinovitog Saturna. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.

Vilinski konjic, koji ima nuklearni pogon, bit će prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu.

Titan je drugačiji od bilo kojeg drugog mjesta u našem Sunčevom sustavu i najusporediviji je s ranom Zemljom, dodao je Bridenstine.

Instrumenti Vilinskog konjica procjenjivat će nastanjivost Titana i tražiti kemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg života, rekao je.

Vilinski konjic je četvrta misija istraživanja Sunčevog sustava u okviru NASA-inog programa New Frontiers, niza misija koje uključuju i sondu Novi horizonti lansiranu 2006. godine kako bi proučavala Pluton i OSIRIS-Rex.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.