Twitter će označavati tweetove političara koji krše pravila

Twitterje u četvrtak najavio da će, kako bi uspostavio ravnotežu između slobode izražavanja i odgovornosti, smanjivati vidljivost tweetova koji krše njegova pravila, ali dolaze od važnih izvora, kao što su političari.

Twitter je rekao da će se nova pravila primjenjivati u slučaju političara i dužnosnika vlade koji imaju više od 100.000 sljedbenika.

Sada ćemo jasno označavati sve tweetove koji krše naša pravila korištenja, ali smo ih odlučili ostaviti zbog javnog interesa, rekao je Jack Dorsey, jedan od čelnika kompanije.

Uvredljivi tweetovi bit će prekriveni upozorenjem, a korisnici će morati kliknuti na poveznicu kako bi ih vidjeli.

Kritičari su rekli da ta društvena mreža nije činila dovoljno u nadzoru tweetova političara koji bi bili uklonjeni da ih je objavio obični korisnik. Neki su od Twittera tražili da ukloni zajedljive tweetove predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i drugih političara, dok su Trump i drugi konzervativci optuživali IT kompanije da favoriziraju liberale.

Trump na Twitteru ima 61 milijun sljedbenika, a mnoge njegove objave završavaju u vijestima.

Bijela kuća nije htjela komentirati najavu kompanije.

Trumpov najstariji sin, Donald Trump Jr., na svom Twitter računu objavio je poveznicu na najavu označavanja tweetova koju je objavio konzervativni portal Daily Caller i upozorio: Ako to mogu učiniti vođi slobodnog svijeta, zamislite što čine vama i vašem glasu!

Glasnogovornica Twittera je rekla da će o označavanju tweetova odlučivati ljudi, a ne umjetna inteligencija. Ako se utvrdi kršenje pravila, o tome je li sporan tweet u javnom interesu, odlučivat će timovi.

U određenim slučajevima u interesu je javnosti da ima pristup određenim tweetovima, iako bi inače kršili naša pravila, objavio je Twitter na svom blogu.

Stavit ćemo obavijest na koju ćete morati kliknuti prije no što vidite tweet kako biste osigurali dodatan kontekst i jasnoću. Obavijest će se pojavljivati na vremenskoj crti računa i na drugim područjima, poput pretrage, najavio je Twitter.

Twitter je dodao da “ima slučajeva, poput izravnih prijetnji nasiljem i poziva na nasilje nad pojedincima, za koje se ne može smatrati da su u javnom interesu”.

Trump je u razgovoru za televiziju u srijedu bez dokaza ustvrdio da Twitter vrlo otežava ljudima da mu se pridruže na Twitteru i njemu čine mnogo težim slanje poruke. “Strašno je to što radi Twitter”, dodao je.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.