NASA: Gigantski asteroid na putu prema Zemlji

Gigantski se asteroid sprema na put prema Zemlji, a ne postoji baš ništa što bi ljudi mogli napraviti da to spriječe, upozorio je dr. Joseph Nuth iz NASA-ina centra Goddard Space na prošlotjednoj konvenciji Američkoga geofizičkoga saveza.

On je istaknuo kako je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida, a osobito smo bez ikakve obrane ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je uzrokovao propast dinosaura. Iako su rijetki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 milijuna godina.

“Mogli bismo reći, naravno, kako je došao red na tako nešto”, naglasio je Nuth. Općenito se smatra kako su dinosauri izumrli prije oko 66 milijuna godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje koje je danas ono kod Meksičkoga zaljeva. Bilo je blizu, prenosi Express.hr.

Najbliži “susret” s kometom u nedavnoj povijesti Zemlja je imala 1996. i ponovno 2014. godine, kad je jedan prošao pokraj nas u neposrednoj udaljenosti od Marsa. Da nismo imali sreće i da je asteroid išao ravno na nas, vjerojatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo na njegov udar, kaže Nuth, koji smatra kako bi za eventualno uništenje asteroida bile potrebne barem dvije svemirske misije.

“Imamo tehnologiju uz pomoć koje možemo skrenuti asteroide gotovo svake veličine s njihove putanje. Prvi zadatak bi bio poslati robotsku sondu prema asteroidu koja bi ga pogodila, a sljedeća misija bila bi popratna te bi uključivala “gravitacijski traktor”, odnosno svemirski brod koji bi letio uz asteroid te ga porinuo dalje od Zemlje uz pomoć gravitacije. Takva strategija vjerojatno bi funkcionirala na asteroidima širine do 400 metara. Veće svemirske stijene vjerojatno bi zahtijevale nekoliko udara sondi i pokušaja uništenja asteroida.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.