NASA drugi put u pet dana otkazala pokušaj lansiranja raketa ne Mjesec

Drugi put u posljednjih pet dana NASA je zaustavila odbrojavanje koje je bilo u tijeku i odgodila planirani pokušaj lansiranja goleme rakete nove generacije prema Mjesecu.

Najnoviji pokušaj lansiranja rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade, obustavljen je nakon opetovanih pokušaja tehničara da spriječe curenje pogonskog goriva koje se upumpavalo u spremnike.

Polijetanje bi se moglo odgoditi za ponedjeljak ili utorak. NASA je ranije izvijestila da su završne pripreme za lansiranje goleme rakete u subotu obustavljene zbog curenja goriva, koje je otkriveno tek nekoliko sati prije najavljenog polijetanja misije pod nazivom Artemis, prenosi Hina.

Cilj: Vratiti astronaute na površinu Mjeseca 2025.

NASA-in program Artemis, nazvan je po božici iz starogrčke mitologije koja je bila Apolonova sestra blizanka. Cilj mu je vratiti astronaute na površinu Mjeseca već 2025. i uspostaviti ondje dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.

Predviđeno je da raketa nove generacije ponese kapsulu bez posade na šestotjedni probni let oko Mjeseca i natrag u sklopu misije Artemis 1, pedeset godina nakon posljednje Apollove misije na Mjesec. Polijetanje je predviđeno za 14:17 po lokalnom vremenu (20:17 po srednjoeuropskom) s mogućim kašnjenjem do dva sata.

Curi gorivo

U početku su vremenski uvjeti bili prilično povoljni pa je nešto prije 6 sati ujutro po mjesnom vremenu direktor lansiranja Charlie Blackwell-Thompson dao zeleno svjetlo za početak punjenja spremnika rakete kriogenim gorivom.

No nakon nešto više od sat vremena otkriveno je da u razini cijevi kroz koju do spremnika prolazi vodik, curi gorivo. Protok je zaustavljen, a stručnjaci su se ‘bacili’ na rješavanje problema. Lansiranje je u ponedjeljak, zbog tehničkih problema s motorom, već jedanput bilo otkazano u posljednji trenutak.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, divovska dvostupanjska raketa Space Launch System (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Kapsula Orion ima simuliranu tročlanu posadu, jednu mušku i dvije ženske lutke opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli. Glavni cilj misije je testirati izdržljivost Orionovog toplinskog štita tijekom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu brzinom od 39.429 km na sat, ili 32 puta brže od brzine zvuka, pri povratku iz Mjesečeve orbite – mnogo brže od uobičajenih ponovnih ulazaka kapsula astronauta koji se vraćaju iz niske Zemljine orbite.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.