Napravite sami svoj adventski vijenac!

Iduća nedjelja je prva nedjelja adventa, a to znači i adventski vijenac na stolu i paljenje adventske svijeće. Za velike ljubitelje božičnoga ugođaja to je i prilika da se okiti božićno drvce i ukrasi dom u blagdanskom ugođaju kako bi cijela obitelj mogla uživati u božićnom raspoloženju više od mjesec dana.

Tradicija adventskih vijenaca u kršćanstvu potječe iz 19. stoljeća, a prvi je vijenac imao četiri velike bijele svijeće i 19 malih crvenih svjećica. S vremenom su ostale četiri svijeće te običaj da se vijenac ukrašava zimzelenim grančicama. Dva osnovna simbola adventskoga vijenca su krug i svijeće, drugim riječima, vječnost i svjetlo. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa.

Kako se mijenjala moda u ukrašavanju božićnoga drvca, tako je i adventski vijenac mijenjao izgled pa i oblik. Od bogato ukrašena kruga sa četiri svijeće tako se došlo do minimalističke posude sa četiri visoke svijeće ili do ekstravagantnih vijenaca ukrašenih cvijećem, šljokicama i božićnim ukrasima.
Adventski vijenac možete uz malo truda (ili malo više) napraviti i sami. Potrebne su vam svijeće, a od ostalih materijala možete koristiti posuđe koje već imate, stari vijenac, biljke koje ćete pronaći u prirodi ili stare božićne ukrase. Za vas smo pretražili riznicu jeftinih i jednostavnih ideja – Pinterest i pronašli jednostavne i očaravajuće adventske vijence koje možete napraviti i sami.

Jednostavno i efektno. Četiri staklenke, malo vrpce, svijeće i sol.

adventski-vijenac-1

Poprilično klasičan vijenac ali na stalku za torte. Odlična ideja, zar ne?

adventski-vijenac-2

Rustikalno i originalno. Sve materijale osim svijeća možete pronaći u prirodi…

adventski-vijenac-5

Još jedna verzija sa soli, ovaj put ugođaj zimske šume koji bi oduševio mališane… Staklena zdjela, sol, svijeće i figurice po želji…

adventski-vijenac-4

Minimalistički i s dodatkom mirisa cimeta. Idealno za hladne dane…

adventski-vijenac-6

I za kraj, povratak korijenima. Tradicionalni adventski vijenac, zelene grančice, dodatak bijelih i crvenih ukrasa, a napraviti ga možete od pravih grančica te ukrasa koji su vam preostali od prošlih Božića.

adventski-vijenac-7

Kao što vidite, za dobre ideje nije uvijek potreban novac, samo nešto vještine i vremena. Nadamo se da ste na ovim fotografijama pronašli inspiraciju za vaš adventski vijenac i početak ukrašavanja doma za Božić.

(www.jabuka.tv)




3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.