Nakon smrti umirovljenika jedna prosječna mirovina kao pomoć obiteljima

U mnogobrojnim obiteljima u BiH jedina mjesečna primanja dolaze od roditelja umirovljenika i kada se dogodi da jedno od hranitelja umre, obitelj nema novaca ukopati svoga najmilijeg. Za pomoć se obraćaju umirovljeničkim udruženjima, posuđuju novac, ili nemoćni lome ruke.

U Savezu udruženja umirovljenika FBiH su svjesni tog problema, ali najavljuju da bi od naredne godine obitelji umrlih umirovljenika mogle dobivati jednokratnu novčanu pomoć u vidu posmrtnine. Ona bi bila u visini prosječne mirovine koja sada iznosi 366 KM, piše Faktor.ba.

”Ukop umirovljenika je sada veliki problem, jer se ljudi zadužuju da bi ukopali svoje najbliže. Istina je da udruženja daju neku pomoć za posmrtnine, ali za članove koji su godinama izdvajali za članarinu od jedne do tri KM. Tako se ta pomoć kreće od 200 do 400 KM, ali to nije dovoljno. U tekstu prednacrta novog Zakona o MIO, bile su predviđene posmrtnine u iznosu minimalne mirovine. Međutim, mi smo isposredovali da u novi Zakon one budu ugrađene u visini jedne prosječne mirovine” govori Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Objašnjava da će za svakog umrlog umirovljenika obitelj od iduće godine, imati pravo u roku od tri mjeseca podnijeti zahtjev za isplatu posmrtnine.

”Prosječna mirovina sada iznosi 366 KM, ali to ne znači da će ona biti ista i iduće godine. Kako se bude mijenjala, tako će se mijenjati i iznos posmrtnine. Naši umirovljenici najviše boluju što im djeca nemaju posla. To ih uništava, tjera u grob. A onda njihova djeca nemaju od čega da ih ukopaju i to je jako teška životna situacija”, priča Rapa.

Hamdo Mimić iz Udruženja umirovljenika Kakanj kaže da pomoć Udruženja obiteljima umrlih umirovljenika nije dovoljna za ukop.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: