Nakon presude Buzi: Razočarani smo, poslije ovoliko godina čekanja, sramota – Jabuka.tv

Nakon presude Buzi: Razočarani smo, poslije ovoliko godina čekanja, sramota

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Envera Buzu, bivšeg vršitelja dužnosti komandanta Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH, na 12 godina zatvora za zločin počinjen u rujnu 1993. godine u Uzdolu.

Buza je presudom proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.

Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršitelj dužnosti komandanta Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 29 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

Utvrđeno je da su u napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod konotrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su također bili pod kontrolom optuženog… Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradali žrtve bili civili koji nisu sudjelovali u borbenim djelovanjima, kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić, javio je BIRN BiH.

Buza je presudom oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, a obitelji žrtava su upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Žalosni smo, tužni, razočarani, poslije ovoliko godina čekanja… Sramota! Ostajemo jedni uz druge, kratko su za portal Rama-Prozor.info dali izjavu članovi obitelji poginulih.

Kriv je: 12 godina zatvora Enveru Buzi za zločin na Uzdolu

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Eto narode. U BiH još nema normalnih sudova. Još vladaju turski zakoni i kadijski sudovi. Jedni zakoni vladaju za muslimane, drugi za Hrvate. Ovo je država nepravde i nejednakih pravila. To je “građanska država” koju zagovarta sarajevska islamistička čaršija.

  • Poslusaj te izjave Envera Zornica presudenog za ratni zlocin u Sarajevu i biti ce svima jasno tko je i zasto isprovocirao sukobe Armije i HVO, koji ljudi, tko je naredio i ubio hrvate i srbe u Sarajevu ljude koji su rame uz rame sa bosnjacima branili grad. Doticni tvrdi javno pred kamerama da su i danas ti isti ljudi na vlasti i kreiraju negativnu klimu kao i u ratna vremena. Isti je direktno prozvao Fikreta Muslimovica i sefa Ose..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.