Na dijelu od 19 % teritorija FBiH živi 84.000 stanovnika, a na dijelu od 28 % čak 1,2 milijuna

Federacija BiH, kao i Bosna i Hercegovina, karakteristična je i po ogromnim disproporcijama između županija u gustoći naseljenosti stanovništva.

Dok su neka područja prenapučene druga su gotovo pusta. Usporebe radi u prostorno najvećoj županiji u Federaciji BiH, Hercegbosanskoj koja obuhvaća čak 19 posto teritorija ovog entiteta, živi, prema popisu stanovništva iz 2013. tek 84.000 stanovnika.

S druge, pak, strane prostor triju većinski bošnjačkih županija Sarajevske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske, tek je za 9 posto prostorno veći od HBŽ, a ima 14 puta više stanovnika. Na prostoru ove tri županije koji zajedno obuhvaća 28 posto teritorija FBiH obitava 1,2 milijuna stanovnika.

Disproporcija u naseljenosti pojedinih područja FBiH je još izraženija ako se usporedi, primjerice područje triju većinski srpskih općina u Hercegbosanskoj županije; Drvara, Grahova i Glamoča koje čini više 10 posto teritorija FBiH s primjerice prostorno približno jednakom Tuzlanskom županijom, piše HMS.

U spomenute tri općine živi tek nešto više od 13.000 stanovnika, dok je na prostoru Tuzlanske županije nastanjeno čak 34 puta više ili 445.000 stanovnika.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.