Nakon 22 godine u Moskvi uhićen jedan od najtraženijih bjegunaca iz BiH

Poslije 22 godine skrivanja Nikodin Komadara (52) zvani Nidžo, osumnjičeni za ubojstvo konduktera “Romanijaprevoza” Željka Minića i ranjavanje još dvije osobe 1999. godine na Palama, pritvoren je u Kazneno-popravnom zavodu “Kula” u Istočnom Sarajevu.

Komadara, koji važi za jednog od najtraženijih bjegunaca u BiH, uhićen je u Moskvi na osnovi međunarodne tjeralice koja je za njim raspisana davne 2003. godine. Kako doznaje Avaz, otkriven je zahvaljujući opsežnim provjerama koje je, u suradnji s drugim zemljama, provodio MUP Republike Srpske.

Sukob na stanici

Prilikom uhićenja Komadara je imao krivotvorene putne isprave, izdane na ime Dragan Ilić. Upravo se pomoću tog lažnog identiteta uspijevao kriti dva desetljeća, kazao je izvor iz MUP-a RS-a.

Na zahtjev pravosudnih organa Rusija je 28. siječnja Komadaru izručila u BiH, da bi mu Okružni sud u Istočnom Sarajevu sutradan odredio pritvor.

Četiri metka

Određen mu je jednomjesečni pritvor koji, prema ovom rješenju, može trajati do 28. veljače. Pritvor je određen zbog opasnosti od bijega, rekao je predsjednik Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Senaid Ibrahimefendić.

On kaže da je Komadara pod istragom zbog sumnje da je 3. lipnja 1999. godine oko 12:20 sati, nakon prethodnih sukoba, na autobuskoj postaji na Palama hicima iz pištolja ubio konduktera Željka Minića.

Minić je pogođen s četiri metka iz pištolja kalibra 7,65 milimetara u glavu i grudni koš. Tada su lakše ranjeni putnici iz autobusa Milanka Elez i Srđan Savić. Izvršilac se nakon počinjenog kaznenog djela udaljio i dao u bijeg i od tada je bio nedostupan istražnim tijelima, rekao je Ibrahimefendić.

On je pojasnio da u ovom slučaj nema zastare te da Okružno javno tužiteljstvo Istočno Sarajevo provodi istragu s ciljem podizanja optužnice.

Raspisane 52 tjeralice

Na prijedlog MUP-a RS-a, u 2020. godini raspisane su 52 međunarodne tjeralice, na osnovi kojih je pronađeno i uhićeno 11 bjegunaca. Lani su locirana i uhićena još 33 bjegunca za kojima su tjeralice raspisane ranijih godina.

Predmet međunarodnih tjeralice su najčešće osobe osumnjičene za ubojstva, razbojstva i teške krađe, naveli su u MUP-u RS-a.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.