Nakaš: Naglo smo popustili mjere, možemo očekivati još ružniji scenarij i rigoroznije mjere

Nakon svih mjera koje su bile intenzivne i prihvaćene od stanovništva da su u potpunosti provođene, kada se javi relaksacija i upražnjava život kao prije, onda ljudi zaborave sve što je bilo i ponesu se da je epidemija nestala, do te mjere da je nije ni bilo. To je jedan od razloga što danas imamo te ‘repove’ koji se javljaju i javljat će se, kazao je infektolog dr. Bakir Nakaš za N1.

Dodaje da je u svijetu slična situacija, ne samo u BiH.

Mi nismo izuzetak, vidite da je u svijetu ovako. WHO se oglasila da se pandemija nastavlja, da je intenzivirana, što znači da nismo izuzetak i da je ovo prirodna pojava nakon epidemijskog vala i mjera koje smo provodili. Relaksacija se, po meni,možda naglo dogodila. Možda se trebalo postupno ublažavati i provoditi dodatne mjere. Mi smo ostali na vlastitoj odgovornosti stanovništva, ostaje hoće li oni poštivati mjere.

Ne možete vi tu utjecati na ljude i nametnuti stegu kada vide da je prostor slobodan. Svatko tko vidi da je slobodan prostor, osvajat će ga na način na koji vidi priliku.

Nakaš kaže da preporuke zdravstvenog dijela kriznih stožera nisu bile sagledane do kraja.

Iako je struka inzistirala da se mjere postupnije ublažavaju, Krizni stožeri su imali svoje stavove. Evidentno je bilo da preporuke zdravstvenog dijela kriznih stožera nisu bile sagledane u potpunosti i nisu bile prihvaćene. Da su bile prihvaćene moguće da ne bismo imali ovakvu situaciju.

Kako dodaje, može se očekivati još ružniji scenarij.

Vi kada imate na umu da je u Sarajevu jučer bio dan s najvećim brojem novozaraženih od početka, jasno vam je da slijedi još ružniji scenarij koji možemo očekivati. Mjere koje će Krizni stožer proglasiti će biti rigoroznije nego do sada, zaključio je dr. Nakaš gostujući na N1 televiziji.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.