Tomislavgrad: Tijelovo obilježeno procesijom kroz grad

Svetom misom u župnoj crkvi svetog Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu i procesijom kroz grad u četvrtak je obilježen blagdan Tijelova.

Nakon završetka misnog slavlja mnogobrojni građani tomislavgradske općine predvođeni svećenicima, ministrantima i članovima Župnog zbora, sudjelovali su u procesiji s Presvetim sakramentom ulicama Tomislavgrada koji je nosio duvanjski župnik fra Slaven Brekalo.

Tijelovo je zapovjedna svetkovina i neradni dan u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ), a za katoličku Crkvu ova svetkovina, kao jedan od značajnijih blagdana u liturgijskoj godini, se slavi u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Radi se zapravo o sjećanju na posljednju večeru na Veliki četvrtak koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima.

Na Tijelovo se slavi Isusova stvarna prisutnost u sakramentu euharistije i šalje poruka da Crkva živi od euharistije jer je Isus, koji je nekoć hodao zemljom, sada prisutan u sakramentalnim prilikama i to tijelom, krvlju, dušom i božanstvom.

SVEČANA PROCESIJA KROZ TOMISLAVGRAD, NA BLAGDAN TIJELOVA

SVEČANA PROCESIJA KROZ TOMISLAVGRAD, NA BLAGDAN TIJELOVA.Za blagdan Tijelova tradicija je, kada god vremenski prilike dopuste, upriličiti kroz Tomislavgrad Svečanu procesiju s Presvetim oltarskim sakramentom. Prošlih godina Procesija je bila poslije večernje svete mise, ove godine upriličena je poslije pučke mise u Spomen bazilici, a vrijeme je, hvala Bogu, bilo oblačno, ali bez kiše!Svečana procesija koju su predvodili župnik fra Slaven Brekalo i gvardijan duvanjski fra Sretan Ćurčić upravo završava vraćenjam vjernika pred Spomen bazliku, odakle je i krenula.Video snimio: Ivan Žilić Čamber

Posted by TomislavNews.com on Thursday, 11 June 2020

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.