Na listi HDZ-a i povjesničar Ivo Lučić: Prihvatio sam Plenkovićev poziv

Ugledni povjesničar Ivo Lučić, znanstvenik s Hrvatskog instituta za povijest te sveučilišni profesor, izlazi na parlamentarne izbore na listi HDZ-a.

Prema dogovoru s Andrejom Plenkovićem, kandidirat će se u prvoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba.

Kako je rekao, izlazak na izbore nije ničim uvjetovao te je prepustio predsjedniku stranke da mu odredi mjesto na izbornoj listi.

Napadi na HDZ i pokušaji razbijanja najvažnije državotvorne stranke, koja je dovela do osamostaljenja Hrvatske i imala glavnu riječ u njezinoj obrani i oslobađanju, razlog su zbog kojeg sam prihvatio Plenkovićev poziv da se angažiram na izborima za Hrvatski sabor. Jednostavno ne mogu prihvatiti pokušaje da se na svaki način kompromitira stranka čiji sam član od njezina osnutka, rekao je Lučić za Večernji list.

Lučić je jedan od utemeljitelja HDZ-a, a Franji Tuđmanu pridružio se još u vrijeme inicijative za osnivanje stranke. Nakon Tuđmanove smrti nije bio aktivan u stranci, nego se posvetio povijesnoj znanosti i svojoj znanstvenoj karijeri. Sad će se za mjesto u Saboru natjecati u Zagrebu, na listi koju će nositi predsjednik HDZ-a Plenković.

Ovo nije prva Lučićeva suradnja s Plenkovićem. Premijer ga je 2017. godine angažirao u Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je u veljači 2018. donijelo Dokument dijaloga s preporukama o normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima. Ne slažući se sa svim preporukama toga vijeća, Lučić je, zajedno s još nekolicinom članova, objavio izdvojeno mišljenje.

Plenković: Ne možemo biti jasniji što se tiče stavova prema Drugom svjetskom ratu i fašizmu

(www.jabuka.tv)

24 komentara

 • Vas dva gore ste kreteni. Jeste ikada slušali ovog čovjeka? Jedini koji se uz Raspudića zna zauzeti za našu stranu na televiziji pogotovo kada je tema Herceg Bosna. Vi samo pokazujete vašu ograničenost

  • A sad ti JEDAN gore: Je li se Ivo imao ikome drugom prikloniti? Bilo kome tko je barem malo Hrvat i barem malo drži do Tuđmana, Domovinskog rata i kršćanskih ovičaja? To Plenković sigurno nije. Zna to Ivo, ali u pitanju je neki “viši” interes.

 • I vrijeme je prestati glimatati nevisnog komunističkog agitatora. Idi svome udbaškome jatu u komunističkoj partiji hdz. Zašto se nisi usudio u dijasporu?

 • Odlično! Možda izbije i Hasanbegoviću mandat u 1. izbornoj jedinici…

  Inače sam apsolutno protiv HDZ-ovaca i s ove i s one strane granice, ali ako će Lučić ući u sabor umjesto nekog tipičnog HDZ-ovog rektalnog alpinista to je velika pobjeda za Hrvate u BiH. Ako ništa, Lučić će se boriti za interese Hrvata u BiH.

  Još ako uđe Nino i još neki MOST-ovci + Glasnović i Milović s liste za dijasporu, to bi bilo odlično za budući položaj Hrvata u BiH.

 • Ne može ovaj lik ni blizu Hasanbegoviću promaknut. Usto Haso je u svakom pogledu i sposobniji i čistije prošlosti a što je najbitnije pišteniji čovjek.

 • Brinuti će se Lučić i Raspudić da zadrže poziciju Hercegovaca u Zagrebu, jer tko drži Zagreb taj ima pare, živo se Hercegovcima fućka za interese hrvatskog naroda kao jedinstvene cjeline, da je tako potvrđuje činjenica tko u pozadini vuče konce, HDZ, a tko upravlja HDZ-om, Hercegovci, zato vas Domovinski pokret zaobilazi

 • Gorankic sigurno puno zna o ovom udbasu koji je bio uposlen u operatovnom centru Mostar. Kakav idio mozes biti da se u udbu zaposlis 1989 kad svatko vidi da se drzava raspada. Ovo smece od covjeka je kasnije kao pripadnik HIS-a blatilo kod Tudjmana hrvatske generale Cosica, Rojsa….

 • Usporediti Ivu Lucica i glupog Rojsa je smijesno. Ovaj je gospodin i skolovan covjek koji zna zboriti a rojs je budala koja nas sramoti. Neka Rojs svoje domoljublje okaci macku o rep. Sve je radio za svoj interes.. Sad blecak propao a to je kad se neuk covjek docepa milijuna. Bas mi ga zao. Sve je strane promjenio od Tudmanove smrti… Sa Lijanima je u vrijeme vlasti Jerka vise provodio sa Niksicem i skipom u Mostaru i Sarajevu nego u Zagrebu. Neka objasni zasto…

   • Nego sta je Rojs nego glup? Da nije intelektualac mozda? Jedino u cemu je Rojs bio inteligentan je u besramnom JAMLJANJU. Pa eto ako su ti lopovi uzor kao sto su vecini ercegovackih krkana koji samo gledaju ukrast i prosvercat, onda svakako, nije Rojs ni sekunde glup.

 • Lijepo su hrvatsku uredili vaši članovi hdz iz ercegovine? Što radi Vaso Brkati ćelavi lijeni trut? Zašto ne naredi istrage protiv tajkuna, lopova, kriminalaca i hvata ih kada tako voli hr kao što se hvali na sva usta ? Pa neka se dokaže i pokaže na djelima.. Umjesto stalnoga pucanja parola..

 • Za anonimno…
  Covjek nije covjek samim tim sto ima skolu i Perkovic je imao skolu… Ovaj je udbino pasce i hrvat je samo iz hobija i koristoljublja kao sto je i pupavac srbin… I zasto kriti da je bio uposne u operativnom centru Mostar, vjerovatno mu je Gorankic bio nadredjeni…

 • Udba? Gospodin Lučić je glavni špijun Herceg Bosne bio idioti jedni. Ima zasluga koje vi ne možete ni pojmiti! Hasanbegović? Ha! I Raspudić je za nj rekao čim pređe granicu bliži je Darajevu nego nama politički a vi se ložite na nj idioti jedni mutavi

 • Ivo Lucic je bio i ostao dio tima: Gorankic, braca Colaci, a ovo neko prodipanje hrvatstva je po potrebi da bi lahodno zivio

 • Lučić to radi isključivo iz osobnog interesa. To je zlo komunističko koji je sa svojom braćom bacio Ljubuški na koljena

 • Trebao je Plenkoviću netko s ljubuškoga kraja, pa uzeo Ivu. To me od Anemičnog smrada ne čudi, ali me čudi od Ive. Ili nisam dobro shvatio tko je i kakav je Ivo. Sad jesam. Fuuuuuuj!

 • Pokazali su se koji su hrvati svi do jednog i sve to treba protjerat u ljepu ne nasu nego pi.ku materinu umalo zivot ne ostavi po ovim vukojebi.am a za sta za koga da vas potsjetim malo ovo je bosna i hercegovina mozes ovdje bit bosanac ili hercegovac dosta vise tog hrvatluka u bosni i hercegovini dole 5 km juzno pa se hrvatajte bagro domoljubna

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.