Najveća vinska fešta privukla posjetitelje iz desetak zemalja

Ovo je svakako najveća i najljepša fešta u slavu vina u širem okruženju. Ponovno sam na Martinje stigao iz Dalmacije da bih kušao hercegovačku blatinu i žilavku, sreo brojne prijatelje i opustio se u jedinstvenom ozračju u prostorima Vina Zadro, kazao je ugostitelj iz Makarske, posjetitelj tradicionalne vinske veselice koju je na Martinje (11. studenoga) upriliče Vina Zadro u svojim prostorima u Domanovićima, općina Čapljina.

S njim se slažu brojni posjetitelji koji su stigli iz čitave Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih država u okruženju, Austrije, Njemačke…

Nagrađena vina

Organizatori su osigurali i prijevoz autobusima za goste iz Banje Luke, Zenice, Tuzle i Dubrovnika. Na ovu 18. vinsku veselicu stigli su brojni poslovni partneri Vina Zadro iz desetak država u kojima su ljubitelji zlatnih kapi prepoznali sve višu kvalitetu hercegovačkih vina. Veliki broj uglednika iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života nazdravio je 18. rođendanu ove vinske svečanosti.

– Prošle sam godine na Martinje imao prigodu kušati Žilavku Vina Zadro koja se okitila srebrnom medaljom u Londonu, a sad sam kušao nove zlatne kapi ove vinarije koja prati najsuvremenije trendove i u vinogradarstvu i podrumarstvu. Uvjeren sam da će neka od ovih vina biti nagrađena na najprestižnijim ocjenjivanjima kvalitete vina, kazao je ugostitelj iz Dubrovnika, piše Večernji list.

Oko tisuću i pol posjetitelja kušali su vina iz bogate ponude Vina Zadro, a za prismok na pladnjevima bilo je raznih gastronomskih iznenađenja.

Kao i prethodnih godina, neki su ponovno nazdravljali bukarom uz najveću vinsku bačvu u BiH, u kojoj se nalazi 16.300 litara vina.

U čast 18. rođendana ove vinske veselice vino se točilo, slasnim zalogajima smočilo, iz grla se veselo orilo, tamburaše nadvikivalo. Mnogi posjetitelji imali su se i prigodu bliže upoznati s najsuvremenijom tehnologijom Vina Zadro koja raspolaže vlastitim vinogradima na 460 duluma površine, a godišnje proizvede oko milijun litara vina, piše Večernji list.

Berba za pamćenje

Tvrtka Vinarija Zadro osnovana je 1996. godine na temeljima vinarskog podruma Zemljoradničke zadruge Domanovići, a 2007. godine stupila je u partnerstvo sa širokobriješkom tvrtkom MCI.

Ivan Zadro i Miljenko Mićo Crnjac, vlasnici Vina Zadro, kažu da će ovogodišnja berba biti doista za pamćenje.

No, mnogi će pamtiti i 18. rođendan ove veselice u slavu svetoga Martina.

Naziv Martinje potječe iz Hrvatskog zagorja, a ovaj zagorski šaljivi običaj “krštenja mošta”proširio se po Hrvatskoj i stigao u Hercegovinu.

Sveti Martin živio je u 4. stoljeću, a ubrzo nakon njegove smrti postaje zaštitnik vinara, vinogradara, ugostitelja i vojnika, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.