Najvažnije informacije o plaćanju parkinga u Mostaru

U cilju dodatnog informiranja građana Mostara o načinu funkcioniranja sustava uređenja mirujućeg prometa u Mostaru, u sljedećem tekstu JP Mostar Parking donosi pojašnjenja koja najčešće dobivaju kao upite građana.

Grad Mostar ima dvije zone naplate javnih parkirališta Zona I i II, te Posebna parkirališta.

Zona I obuhvaća uže gradsko središte, u kojem su smještene najvažnije gradske institucije i ustanove, a Zona II pokriva ostale dijelove grada obuhvaćene Odlukom o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara.

U pogledu površine, Zona I obuhvaća oko 30 % svih javnih parkirališta koja su pod naplatom, a Zona II oko 70 %.  Posebna parkirališta su definirana parking područja sa posebnim uvjetima koji vrijede samo na tim parkinzima.

Grafički prikaz svih zona naplate u Gradu Mostaru (Foto: MO Parking)

 Zona I

Povlaštene mjesečne i godišnje karte u Zoni I može kupiti svaka fizička i pravna osoba s prebivalištem/boravištem unutar Zone I (fizička osobe), odnosno sa sjedištem ili podružnicom firme unutar Zone I (pravne osobe).

Svaka fizička ili pravna osoba koja žele parkirati u Zoni I, a ne ispunjavaju gore navedene uvjete mogu kupiti satne, dnevne ili komercijalne parking karte. Povlaštene mjesečne i godišnje karte kupljene za Zonu I vrijede i u Zoni II.

Grafički prikaz parking Zone I (Foto: MO Parking)

Zona II

Povlaštene mjesečne i godišnje karte u Zoni II može kupiti svaka fizička i pravna osoba s prebivalištem/boravištem unutar Zone II (fizičke osobe), odnosno sa sjedištem ili podružnicom firme unutar Zone II (pravna lica).

Svaka fizička osoba s prebivalištem/boravištem na području Grada Mostaru, ali izvan Zone II također može kupiti povlaštene mjesečne ili godišnje parking karte, po uvjetima i cjeniku definiranom u Odluci Gradskog vijeća.

Također fizička osoba koja živi izvan zone naplate javnih parkirališta (na području Grada Mostara), a rade unutar Zone II, uz potvrdu poslodavca o zaposlenju mogu kupiti povoljniju povlaštenu parking kartu za Zonu II. Povlaštene mjesečne i godišnje karte kupljene za Zonu II vrijede samo u Zoni II.

Grafički prikaz Zone II (Foto: MO Parking)

Posebna parkirališta

Posebna parkirališta su definirana parking područja s posebnim uvjetima koja vrijede samo na tim parkinzima.

Mjesečne karte na posebnim parkinzima može kupiti bilo tko bez obzira na prebivališta ili grad iz kojeg dolazi.

 Definirano je pet posebnih parkirališta:

 • Posebno parkiralište Ćiro (parter nekadašnje zgrade HIT-a)
 • Posebno parkiralište Federalna (parter iza zgrade Federalne Vlade BiH)
 • Posebno parkiralište Đački (prostor iza nekadašnjeg đačkog doma)
 • Posebno parkiralište Katedrala (parking prostor ispred glavnog ulaza Katedrale Marije Majke Crkve)
 • Posebno parkiralište Stadion (parking prostor ispred glavnog ulaza na stadion Pod Bijelim Brijegom)

Kupovina parking karata na posebnim parkiralištima se može izvršiti preko:

 • Parking automata (satne i dnevne parking karte)
 • MoParking mobilne aplikacije za Android i iOS (satne, dnevne i mjesečne parking karte)
 • Web obrazac na službenoj MoParking web stranici (mjesečne parking karte)
 • Slanjem SMS-a (satne parking karte)

Vlasnik mjesečne parking karte za jedno posebno parkiralište s istom kartom može parkirati i na ostalim posebnim parkiralištima u vremenu trajanja karte.

Povlaštene parking karte za Zonu I i Zonu II ne vrijede i na posebnim parkiralištima i obrnuto. Vlasnici aktivnih povlaštenih parking karata za Zonu II ili Zonu I, ukoliko to žele mogu kupiti mjesečnu parking kartu za Posebna parkirališta po sniženoj cijeni od 10 KM.

Grafički prikaz lokacija Posebnih parkirališta (Foto: MO Parking)

Naplata parkinga u kvartovskim područjima

Svako kvartovsko područje ima prometne ulaze i izlaze. Vertikalna signalizacija koja označava da se taj kvart nalazi u zoni naplate parkinga postavljena je na prometnim ulazima u kvart, te uključuje znak naplate, znak za pripadnost kvarta jednoj od dvije zone te znak o radnom vremenu naplate parkinga.

Dakle, kada je na prometnim ulazima u kvart postavljena navedna vertikalna signalizacija to znači da su svi javni parkinzi u tom kvartu pod naplatom.

Unutar svakog kvartovskog područja koje je pod naplatom, postavljeni su i parking aparati za kupovinu satnih i dnevnih parking karata. S obzirom da su kvartovi stanarska područja na kojima većinom parkiraju stanari koji koriste povlaštene parking karte, gustoća parking aparata nije kao na uličnim parkinzima.

Zbog toga postoje drugi mobilni načini plaćanja (SMS i Mobilna aplikacija). Prikaz lokacija svih parking aparata po kvartovskim područjima se nalazi na ovom linku.  Nakon kupovine satnih ili dnevnih parking karata na aparatima, korisnici javnih parkirališta su dužni vidljivo istaknuti karte na prednjem vjetrobranskom staklu svojeg automobila (Pripaziti da nije okrenuta naopačke).

Osim parking aparata, spomenuli su još dva načina plaćanja: SMS (više informacija na ovom linku) i Mobilna aplikacija (preuzmite je na ovom linku).

Vlasnici povlaštenih mjesečnih i godišnjih parking karata ne trebaju isticati ništa na svojem automobilu, jer su registracijske oznake unešene u sustav.

Sve informacije možete pronaći na službenoj stranici MoParkinga (www.moparking.ba). Zbog jednostavnijeg informiranja možete preuzeti i mobilnu aplikaciju na ovom linku te tako u svakom trenutku na vašem mobilnom telefonu vidjeti sve informacije koju su vam potrebne.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

 • Poskupilo sve,treba održavati sve te ljubavnice,mislite vi da je lako njima kupovati automobile,najnovije telefone,određenom broju studentica plaćati najam stanova sa režijama,markirane čizmice i krpice….mislite vi stoko sitnog zuba da je nama to lako,već uhvatile godine a moraju se servisirati po nekolike,zato ne žvačite puno bravi,samo redovno plaćajte!!

 • Javno poduzeće ima ovlasti Grada, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka i nemaju pravnu osnovu za kažnjavanje neplaćanja parkinga.

  Neplaćanje parkinga nije kvalificirano kao kazneno djelo u kaznenom zakonu, niti kao prekršaj u prekršajnom zakonu. Za uklanjanje vozila paukom ili postavljanje uređaja za sprječavanje odvoza vozila (lisice) nalog izdaje prometna policija samo ako je vozilo nepropisno parkirano ili ugrožava normalno odvijanje prometa prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, što znači da Parking servis to ne može učiniti ako parkiranje nije plaćeno.

  Policija nije nadležna i ne smije provjeravati jeste li parkirani na mjestu gdje je dozvoljeno parkiranje i jeste li platili parking.

  Policija ne izdaje nalog za uklanjanje vozila s parkirnog mjesta ako vam je isteklo vrijeme ili niste platili parkiranje.

  Ukoliko je “Parking servis” odvezao vozilo bez naloga policijskog službenika ili blokirao vozilo “lisicama”, potrebno je prijaviti krađu i blokadu policiji te uzeti potvrdu o prijavi krađe i blokade (koju policija je dužna izdati) kojim možete sudskim putem nadoknaditi nastalu materijalnu i nematerijalnu štetu.

  Poseban je problem što je doplatna karta ispisana na vlasnika vozila koji taj dan možda uopće nije upravljao vozilom, a na sudu se mora dokazati da je vlasnik doista vozio. Također, ne dostavlja se osobno vozaču, već se stavlja pod brisače, a zakon ne poznaje takvu vrstu dostave, već je predviđena gradskom (općinskom) odlukom koja olakšava rad kontrolora i stavlja se iznad zakona.

  Pravo naplate novčanih kazni imaju državna tijela kojima je ta ovlast zakonom povjerena, ako se radi o prekršaju. Tu ovlast Parking servis sigurno nema.

  • Rićarde, treba da je ćisto, da ima cvijeća posađenog iz donacija, da bude i izgleda kao što je nekad bilo, najćišće u cijeloj Jugi, a sad samo na razglednici, u srcima i u kući cvijeća, i da je mirujući saobraćaj i uopšte promet u ćitavom gradu regulisan. Od nećega se mora poćet.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.