Najtoplija godina u povijesti: Ništa od ”bijelog Božića”

Mnogi ovih dana priželjkuju da će u svojim gradovima, uz sve lijepo što predstavlja Božić, moći pridodati tom blagdanu i prefiks bijeli kako bi blagdanski doživljaj bio još potpuniji, piše Večernji list.

To se, ipak, nekima na žalost, a nekima na radost, neće dogoditi ako je vjerovati aktualnim prognozama i domaćih i stranih meteorologa kada je snijeg u pitanju. Premda nas nagle promjene vremena nakon posljednjih godina i ne trebaju iznenaditi previše, u idućim danima ništa se spektakularno ne bi trebalo dogoditi. Zadnji mjesec godine u svojoj prvoj polovini donio nam je nastavak suhog vremena. Oborina je bilo tek u nekim predjelima BiH.

Premda je suho vrijeme stalno, temperatura je itekako nestalna. Jutra su u BiH izrazito hladna, temperatura je uglavnom ispod nule, negdje i nekoliko stupnjeva. Međutim, ona dnevna je itekako ugodna. Ona u pojedinim krajevima Hercegovine raste i do 13 stupnjeva Celzijevih, dok je u Bosni za 5 stupnjeva niža. Prema prognozama norveškog meteorološkog portala yr.no, i idućih dana će biti sunčano uz temperaturu veću od 10 stupnjeva, a prognoze za tjedan dana govore da će u Hercegovini 20. prosinca biti ugodnih 15 stupnjeva, a istu temperaturu prognoziraju čak i za Sarajevo, piše Večernji list.

I američka meteorološka postaja AccuWeather predviđa lijepo vrijeme, a za božićne blagadne moguća su kišna razdoblja. Do Božića će biti sunčano i, ako je vjerovati dugoročnim prognozama, temperature će biti sličnije proljetnim. Federalni hidrometeorološki zavod dao je svoju prognozu vremena koja vrijedi do 23. prosinca i tvrde da anticiklona iznad BiH uvjetuje i dalje stabilno vrijeme. Blaže naoblačenje se očekuje krajem idućeg tjedna, ali će ga pratiti i povećanje temperature zraka.

Podsjetimo, prema temperaturama, 2015. je najtoplija u povijesti. Britanski meteorolozi predviđaju da bi je iduća godina mogla nadmašiti. U izvješću koje je sastavio tim znanstvenika zaposlenih u britanskom državnom uredu za meteorologiju navodi se da će obrtanje prirodnih klimatskih ciklusa u Atlantiku i Pacifiku dodatno pospješiti efekte globalnog zagrijavanja, te rezultirati rekordnim temperaturama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.