Vjetrenica zatvorena, procijenjena šteta 158.000 KM

Fenomen plavljenja spilje Vjetrenice u Popovu polju zaustavio je uobičajene tokove u tom dijelu općine Ravno. Podsjećamo, tijekom obilnih oborina u listopadu voda se iz Velikog jezera, najvećeg podzemnog jezera na svijetu, 1350 m udaljenog od ulaza, usmjerila prema Popovom polju plaveći spilju i uništavajući turističku infrastrukturu, piše Večernji list.

Za ilustraciju posljedica dovoljno je reći kako je u nekoliko posljednjih godina uloženo oko tri milijuna KM u cilju eksploatacije turističkih potencijala same spilje, od prilaznog puta, restorana, parkirališta, javnog toaleta…

Zatvorena spilja znači zatvoren dotok novca. U međuvremenu je obavljena procjena šteta o čijem iznosu Ana Soldo, direktorica JP Vjetrenica, kaže: – Šteta je procijenjena na 158.000 KM. Pri tom mislim samo na infrastrukturu, građevinski dio i na dio električnih instalacija. Organizirali smo i interventni obilazak spilje koji je rezultirao izvješćem tima stručnjaka iz BiH i RH na čelu s Romanom Ozmecom, Ladom Lukić Billela, te instruktorima speleologije Damirom Basarom i Darkom Bakšićem.

Stručni tim je obišao dijelove spilje koji nisu pod vodom, na osnovi čega smo dobili izvješće o stanju u spilji i kanalima, a ne samo u ovom turističkom dijelu. Čeka nas puno posla što se tiče obnove infrastrukture, kao i zaštite i nadzora voda i faune u spilji. Nije normalno ono što se dogodilo, a događa se jednom u stotinu godina. POsljednji put plavljenje spilje bilo je 1913. Kanali u kojima je sada voda bit će prazni tek na proljeće. Zbog sigurnosti djelatnika i posjetitelja, planiramo u njih instalirati sonde, piše Večernji list.

Štete na fauni, dokle se moglo doći, nisu uočene, a podrobniji pregled planiran je na proljeće. Tih 158.000 KM samo je dio štete, ona je za naše poduzeće puno veća, djelatnici su dva mjeseca bez plaće, imamo puno nepredviđenih troškova… Poplava je prekinula i posjete 30-ak dogovorenih turističkih skupina, pa se brojka zaustavila na 15.000 posjetitelja u ovoj godini, što je približno za četvrtinu više nego u 2014.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Sto je cudno unistili su citav planet ostali su jos visokogorske planine i spilje ali sad je i tome dosao kraj kao i njima samima za kraj neka izivaju u svom bezumlju

Komentiraj: