Najpogodnije sorte mandarina za Hercegovinu

Mandarina je jedna od najvažnijih i najzastupljenijih vrsta agruma na području Hercegovine. Iako na ovom području nema većih plantažnih nasada mandarina, svake godine sve veći broj poljoprivrednih proizvođača, hobista i ljubitelja voćaka sadi mandarine uz okućnice, najčešće kao pojedinačna stabla. Kako bismo im olakšali izbor sorti, donosimo nekoliko osnovnih obilježja triju najprodavanijih sorti za područje Hercegovine, a to su: Kawano wase, Zorica rana i Chahara.

Kawano Wase

Kawano Wase

Kawano Wase

Ova je sorta pokazala velik broj vrijednih gospodarskih osobina. Razvija plod srednje veličine i glatke kore. Kožica joj je tanka. Okus je izvrstan, a meso je fine strukture i veoma sočno. Krošnja je patuljasta, kompaktna, okruglasta i razgranata. Rana zrelost i obilni urod su, bez sumnje, najznačajnije karakteristike ove sorte. U našim uvjetima dozrijeva u prvoj polovici listopada. Značajan urod daje već u četvrtoj godini. Spada u kategoriju rano zrelih sorti.

Zorica rana

 

Zorica rana

Zorica rana

Prva hrvatska sorta mandarine Unshiu. Pronađena je 1976. godine na pokusnom polju Luke (PIK Neretva) kao vegetativni mutant sorte Kawano Wase. Pripada u skupinu vrlo ranih sorti te dozrijeva skoro mjesec dana prije roditeljske sorte, što joj je i glavna odlika. U dolini Neretve zrije oko 20. rujna. Plod je vrlo kvalitetan, plosnato-okrugloga oblika, prosječne veličine i mase, ovisno o opterećenosti stabla. Kožica je tanka, srednje priljubljena, narančaste boje. Meso je fine strukture, bez sjemenki, veoma sočno i izvrsnog okusa. Kao i sve rane sorte, Zorica zahtijeva intenzivan uzgoj, rezidbu i obvezatno navodnjavanje. U takvim uvjetima rodi obilno i redovito. Atraktivna je, jer se prva pojavljuje na tržištu.

Chahara (Čahara)

 

Chahara

Chahara


Pripada skupini vrlo ranih sorti i zrela je za berbu krajem rujna i početkom listopada. Plod je velik, težine oko 180 grama, dobra općega izgleda, plosnatog oblika. Kožica ploda je žuto-narančaste boje i srednje debljine. Meso je fine strukture, bez sjemenki i veoma sočno, dok je okus subjektivno ocijenjen kao izvrstan. Chahara je sorta koja obilno rađa uz primjerenu agrotehniku.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: