Najniža mirovina će sada iznositi 348 KM, isplata 5. lipnja

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da je današnja odluka o povećanju iznosa najniže mirovine za 3,1 posto, jedan od benefita primjene novog Zakona o MIO, te istaknuo da se nastavlja stabilizacija Federalnog zavoda MIO.

Na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH, Novalić je kazao da je ekonomski rast, ostvaren u posljednje tri godine, među ostalim omogućio i stabilizaciju prilika u mirovinskom fondu.

Imali smo deficit mirovinskog fonda od 229 milijuna KM koji je smanjen na 103 milijuna KM unatoč tome što je porastao broj ljudi u mirovinskom sustavu. Ekonomski rast i dobar zakon omogućili su da se postigne ovakav rezultat koji nije jednokratan, istaknuo je Novalić.

Očekuje da će se nastaviti pozitivna kretanja i daljnje smanjivanje deficita Zavoda. Cilj reforme mirovinsko-invalidskog osiguranja, kako je kazao federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, jeste da se financijski konsolidira Federalni zavod MIO, da mirovine budu blagovremene i da se vodi računa o poboljšanju statusa umirovljenika s najnižim mirovinama.

Vlada FBiH: Najniže mirovine povećane za 3,1 posto

Drljača je istaknuo da će sada najniža mirovina iznositi 348 KM, te da je trenutno oko 177.000 umirovljenika s najnižim mirovinama.

Mirovine se isplaćuju redovito s povećanjima, smanjen je deficit Federalnog zavoda MIO i došlo je do povećanja naplate doprinosa. Vlada i resorno ministarstvo nastavljaju s aktivnostima da bi se podržao i ojačao status umirovljenika pogotovo najugroženijih kategorija i u tom smislu je i današnja odluka Vlade, kazao je Drljača.

Direktor Federalnog zavoda MIO Zijad Krnjić je rekao da će umirovljenici uvećane najniže mirovine dobiti prilikom isplate 5. lipnja.

Pozitivni efekti novog Zakona o MIO se već vide, a vidjet će se još i bolje u narednom razdoblju, istaknuo je Krnjić.

Kako je navedeno na pres-konferenciji, financijsko stanje u ovom zavodu je zadovoljavajuće.

Isplate mirovina su redovite i uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 milijuna KM u odnosu na kraj 2017. godine.

(Fena)


3 komentara

  • A šta sa ovim koji imaju 349 KM ili 500 KM a odradili još i 40 godina i njima ništa,zar se od ovoga može preživjeti mjesec dana?
    A podobni i po 2174 KM mladi dobili sa malo staža onda su vrlo malo i uplatili u mirovinski fond ,a tko je odradio 40 godina 450 KM ima mirovinu socijalnu?!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.